Wandelschoenen kiezen doe je best in de winkel

Wandelschoenen kiezen is niet simpel en hoogst persoonlijk. Daarom doe je dat volgens mij het beste in de winkel waar je er een paar kan passen en vergelijken. Ik geef een paar tips mee waar je op moet letten.

Met al mijn wandelingen en vooral, wandeluitdagingen zoals bergtochten en lange afstanden, heb ik al best wat schoenen aangehad, versleten, maar evengoed snel weer aan de kant gezet omdat ze toch niet goed zaten. Ik weet dat het niet makkelijk is om de juiste, gepaste stapschoen eruit te pikken. Daarom een paar tips.

Wandelschoenen kiezen: weet waarvoor je ze gaat gebruiken

Wanneer je wandelschoenen wilt kopen, moet je jezelf een paar vragen stellen:

  • op welke ondergrond ga ik wandelen? Asfalt op redelijk vlak terrein of eerder in de bergen waar er grote hoogteverschillen zijn.

  • vind je het belangrijk dat de schoenen waterdicht zijn? Een waterafstotende GORE-TEX coating beschermt je tegen nattigheid, maar heeft als nadeel dat ze minder ademend zijn en dus minder fris bij warm zomerweer.

  • waar heb je het meeste nood aan? Grip, extra demping in de zool, een hoge schacht rond de enkel,…

Grosso modo kan je stellen: hoe hellender en ruwer het terrein, en hoe meer je op je rug draagt, hoe steviger de schoen moet zijn qua grip, stabiliteit en pasvorm. Op vlakke wegen zijn lage schoenen die weinig wegen voldoende, maar is comfort dan weer heel belangrijk. Bij lange afstanden weegt demping door, terwijl voor korte wandelingen lichte schoenen volstaan.

Wandelschoenen kiezen: let op je voet

Oké so far, so good, en dan nu het persoonlijke, je eigen voet. Dat is bij iedereen anders en daarom is het verstandig om die te laten analyseren in een winkel zoals Addict, de “swim, bike, run store”, waar ze dus gerust ook walking aan mogen toevoegen. Dus laat dat je niet misleiden of tegenhouden. Bij Addict hebben ze de nodige tools om je voetsoepelheid, hoe (snel) je beweegt, de omvang van je voet en je gewicht te analyseren. Op basis daarvan én je stapdoel halen de vriendelijke verkopers een aantal schoenen van het schap en kan het passen en vergelijken beginnen.

Ik was er onlangs om schoenen te kiezen voor de Dodentocht. Wat ik tot dan had uitgetest, was of te stug of te licht of te pijnlijk aan mijn ontstoken achillespees. Ik zocht lage, lichte schoenen met enorm veel demping zodat ik comfortabel en zonder pijn aan gewrichten of de onderkant van mijn voeten lange afstanden kan wandelen over vlak terrein. Wat ik koos? Deze Cloudsurfer 6 schoenen van On. Modellen van Hoka, New Balance en Saucony waren ook nog in de running, euh walking, maar nee, het werden die van On en daar ben ik heel blij mee! Nu nog die Dodentocht met succes afronden…

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Camperplaats Brabant: de Rucphense Weide

Next
Next

Wandeling Le Hérou: de niet toeristische variant