Wandelingen Eifel: 6 routes die je niet wilt missen!

Het Duitse Eifel, vlakbij de Belgische grens, is zo mooi, groen en uitgestrekt dat het quasi onmogelijk is om deze streek te verlaten zonder er gewandeld te hebben. Ik raad het alleszins sterk af. Want wat is er leuker dan buiten zijn, op een aangenaam tempo in beweging zijn én nieuwe natuur ontdekken? Ah voilà! Hieronder vind je 6 wandelingen Eifel die je ongetwijfeld goesting doen krijgen om te vertrekken.

#1 wandelingen Eifel: Keltenpfad in Gerolstein

In het stadspark “Helenenquelle” van Gerolstein, naast het station, start het Keltenpfad. Deze loopt gestaag omhoog door het centrum richting de bossen. Een makkelijke wandeling over overwegend onverharde wegen. De kleine padjes door het bos zijn het leukst. We passeren een mooi boskapelletje, vele bankjes voor een korte pauze en de Dietzenley uitzichttoren. Letterlijk het hoogtepunt van de wandeling. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over het heuvelachtig gebied. Echt supermooi!

  • Volg de gele bordjes met blauw-groene oog en let op de naam eronder.

  • Ongeveer 9 km.

#2 wandelingen Eifel: Helsenpfad in Gerolstein

Het Keltenpfad en Helsenpfad zijn eigenlijk een duo. Het zijn twee paden met dezelfde markering (vandaar dat je goed op de naam moet letten!), ze starten allebei in het centrum van Gerolstein en ze kruisen elkaar. Samen lopen ze in de vorm van een 8 en vormen ze de “Gerolstein Dolomites Eight”. Het Helsenpfad is wel iets langer en misschien ook iets spectaculairder. Denk aan hoge rotsen en een donkere grot op de weg. Als je de wandeling in tegenwijzerzin loopt, behoud je deze hoogtepunten voor de tweede helft van de wandeling. Ook lees ik (in mei 2024) bij wandelaar Marleen dat je best al bij het station de sporen oversteekt om een omleiding van 2 km te vermijden.

  • Volg de gele bordjes met blauw-groene oog en let op de naam eronder.

  • Ongeveer 10 km.

#3 wandelingen Eifel: de Wilder Kermeter in Schleiden

Dit is een super korte wandeling van 1,5 km en dus uitermate geschikt om samen met kleine kinderen te doen. Bovendien kom je onderweg 10 stations tegen waar je meer uitleg krijgt over de fauna en flora die je voor je ziet. Oftewel, een intens en interactief bosbad in het Nationaal Park Eifel. Zeker de moeite als het op je route ligt.

  • Start op de parking in Schleiden langs de weg L15.

  • Wandeling van 1,5 km.

  • Duur ongeveer een half uur.

#4 wandelingen Eifel: wandeling naar burcht Eltz

Wie Duitsland zegt, zegt sprookjeskastelen? Als je hier fan van bent, is deze wandeling zeker iets voor jou. De wandeling biedt schitterende uitzichten over de uitgestrekte, vruchtbare heuvels van het Maifeld, maar varieert ook met paden naar het ruige, bosrijke Elzdal. Daar wandel je door ooibossen en langs imposante rotsformaties, waarna het middeleeuwse kasteel Eltz plotseling tevoorschijn komt. Na het kasteel passeer je de Ringelsteiner molen en klim je weer omhoog richting het Maifeld. De terugweg naar Wierschem loopt door het schilderachtige Kerner beekdal.

  • Start op de parking in Wierschem

  • 13 km

  • Duur ongeveer 4 uur

wandelingen eifel eltz

Foto van Rheinland-Phalz Tourismus GmbH, D. Ketz

#5 wandelingen Eifel: Teufelsschlucht (duivelskloof)

Heb je al eens in het Müllerthal gewandeld, en vond je dat ongelofelijk mooi? Dan zal deze wandeling in geen geval tegenvallen. Want ook op en rond het Ferschweiler Plateau vind je smalle kloven en nauwe spleten, begroeid met mossen en korstmossen, enorme rotstorens en machtige rotsblokken met bizarre verweerde vormen. Het hoogtepunt is uiteraard dé duivelskloof die 28 meter diep is.

  • Start in Naturparkzentrum Teufelsschlucht in Ernzen

  • 17 km (er zijn ook kortere routes van 2 tot 6 km)

#6 wandelingen Eifel: wandeling door de vulkanische geschiedenis

Eifel staat bekend om zijn vulkanische activiteit in het verleden. Vandaar alle meren ook in de regio. Tijdens deze wandeling met wel wat hoogtemeters wordt dit allemaal nogmaals duidelijk, want je wandelt langs kraterranden, door een kraterdoorbraak, via een lavastroom weer verder en je krijgt op de toppen magnifieke uitzichten over de omringende vulkanen.

  • Start in Hochsimmerhalle Ettringen

  • 6,7 km

  • Duur ongeveer 2 uur

 

Pin onderstaand pins op je pinterestbord

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandel de duinengordel in het Nationaal Park Hoge Kempen

Next
Next

Roadtrip Eifel met de camper: route voor 3 dagen