Roadtrip Eifel met de camper: route voor 3 dagen

Wanneer we aan vakantiebestemmingen denken, poppen bij de meesten Frankrijk, Spanje en Italië zowat automatisch op. De kans dat Duitsland daar tussen zit, is echter klein en dat is volkomen onterecht. Ons reisje met de camper door de Eifel leert me dat Duitsland mooi, groen, gevarieerd, ruim, natuurrijk en ongelofelijk gastvrij is. Oftewel, een heerlijk vakantieland vlakbij huis. Roadtrip Eifel, here we go! 

Disclaimer: een aantal links in deze blogpost zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer jij iets via die link boekt zonder dat de prijs voor jou wijzigt. Oftewel, een kleine moeite voor jou en een grote support voor mijn blog! Waarvoor dank :)

Voorbereiding op onze roadtrip Eifel 

Een lang weekend voor de boeg, goed weer op de agenda en een camper tot onze beschikking: probeer me dan maar eens tegen te houden, ha! Dat we op pad gaan, staat vast en dat het Eifel wordt ook. Waarom Eifel? Niet te ver - op een 3 à 4 uur rijden vanuit Antwerpen op campertempo - en er is van alles te doen op korte afstand van elkaar waar zowel de moeder die wilt wandelen (hallo!) als de tienerzonen, ook wel adrenalinejunkies, blij van worden. 

Maar in tegenstelling tot andere uitstappen met de camper had ik deze keer geen zin om dingen vast te leggen. Wel had ik op een briefje een aantal camperplaatsen en mogelijke activiteiten genoteerd, maar verder zouden we ter plaatse in functie van het weer en de goestingskes zien wat we zouden doen. 

Ik leg propere lakens op de camperbedden, vul de kasten met wat kleding, de koelkast met veel frisdrank en de kast met snoepjes, koekjes (da’s mijn wapen om de kinderen mee aan het wandelen te krijgen) en comfort food die makkelijk te maken is in de o zo kleine gezellige keuken van onze camper. 

roadtrip eifel

Roadtrip Eifel: off we go!

De Eifel is een ideale bestemming voor een roadtrip. Waarom? De prachtige natuur, schilderachtige dorpjes en historische monumenten vormen samen een onweerstaanbare mix. Elk bochtig pad brengt je naar adembenemende vergezichten, terwijl de charmante dorpjes uitnodigen voor het vastleggen van ansichtkaartwaardige momenten. En dat allemaal vlakbij huis! Ideaal, zei ik toch!?

Start in Gerolstein

Na een karrevracht aan Tiktok video’s en één film op de achterbank komen we toe op de camperplaats in Gerolstein (ken je misschien van de Gerolsteiner drankjes?) en daar is een zee van plaats. Zalig! Netjes onderhouden plekken voor zowel grote campers als kleine camperbusjes. De camperplaats is gelegen naast het gemeentelijk zwembad met een heel groot en mooi buitenbad. Helaas waren we net te laat voor wat een onverwacht zwemmeke had kunnen worden. Niet erg, een prachtige zonsondergang over de heuvels en een geinig balspel met de jongens maken dit helemaal goed. 

En oh, wat ben ik blij dat we nog eens op pad zijn. “Amai zeg, ons moeder is excited zenne”, hoor ik Vic proesten nog voor we de straat uitrijden op weg naar Eifel. De rollende ogen zie ik niet, maar voel ik wel en dat deert me niet, want Vic heeft gelijk: ik ben inderdaad mega excited. De vrijheid van de camper, niet weten waar we iedere morgen zullen wakker worden en nieuwe plekken ontdekken, vind ik gewoonweg heerlijk. Ik laad daar enorm van op. Blijmoedig val ik in slaap.

Wandelen in Gerolstein

Uiteraard moet er op z’n minst één keer deftig gewandeld worden. Mijn kinderen kijken daar niet naar uit, maar weten ook dat er met deze koppige wandelliefhebber niet echt een alternatief bestaat. En daar ben ik dus op voorbereid met snoep, frisdrank en een uitzichttoren onderweg. 

We wandelen het Keltenpfad dat in het stadspark van Gerolstein start. Op sites lees ik dat deze 7 à 8 km zou zijn. Dat blijkt niet waar te zijn. Wij tikken af op 10 km (incl een stukje om onze camper weer te bereiken) en 2,5 uur wandeltijd. Nee, dat ging niet altijd gepaard met een brede glimlach bij de kinderen - integendeel zelfs, denk aan middelvingers met een knipoog -, maar alsnog werd er redelijk vlot gewandeld en openhartig gebabbeld. Kleine liefdesaffaires die aan het licht komen enzo. Dat je echt eens samen bent en tijd hebt voor meer dan een praktische of oppervlakkige interactie is voor mij één van de belangrijkste redenen om met hen te wandelen. Maar da’s voer voor een andere blogpost.

Terug naar het Keltenpfad. De route van iets meer dan 8 km dus is voornamelijk onverhard, gaat door de bossen, langs een schattige boskapel en de Dietzenley uitzichttoren van 617m hoog. Trotseer de steile trap en geniet boven van een panoramisch uitzicht over het vulkaangebied. Een mooie wandeling, maar in alle eerlijkheid, niet mega bijzonder of ik ben inmiddels al te verwend uiteraard. Dat kan ook.

Hoe dan ook ben ik achteraf gezien blij dat we hiermee gestart zijn. Dan was ‘het ergste’ voor de jongens achter de rug en ik had mijn wandelportie gehad. Op naar actie! 

Zipline parcours bij EifelAdventures

We zetten onze roadtrip Eifel verder richting EifelAdventures in Berlingen voor een zipline parcours door de hoge bomen en over de vallei. Hoe tof is dat!? Wel, zo tof als het klinkt en nog beter dan dat. Het parcours bestaat uit 12 ziplines, inclusief superlange die het volledige dal aan een explosief tempo overbruggen, en tot 50 meter hoog. De kers op de taart is de vrije val van 15 meter hoog (ik doe nog pipi in de broek als ik hieraan terugdenk, amai!). Echt zoooo leuk om samen te doen. 

Nog een tip: behalve wat beven op de platformen op enorme hoogte vergeet je best niet eens voor je uit te kijken. De uitzichten zijn fenomenaal. 

Next: Nürburg

Tijdens mijn voorbereidingen valt mijn oog op Nürburg en dat je daar kunt karten. Noteren die handel, niet nadenken en gewoon gaan. Wat ik echter niet verwachtte, is dat Nürburg een soort mekka voor de autosport is. Oh boy, wat hebben wij daar onze ogen uitgekeken zeg! De ene Porsche die na de andere Lamborghini raast en de hele tijd, maar echt de héle tijd, dat geluid van scheurende banden. “Waar zijn wij in godsnaam beland?”, dacht ik toen. Vic neemt tientallen foto’s van blitse bolides en kan zijn geluk niet op wanneer we de volgende ochtend fris en monter in de karting staan. 

“Ik heb hier zoooooveel zin in!” Stuiter, stuiter. Het lot van een jongensmama, I guess, maar met veel plezier, want ik geniet ook van mijn rondje in de kart (diegene die met mij reden waarschijnlijk iets minder, want ik reed op mijn tempo, uhm) en vooral van het plezier dat de jongens erin hebben. Ze rijden ieder twee rondjes en willen vanaf nu ieder jaar terug. Oh jee! 

Je kan in Nürburg nog veel meer doen zoals zelf op het echte racecircuit rijden, maar dat is voor ons voor… volgend jaar dan misschien? Als je langer dan een dag in deze bijzondere stad wilt verblijven, vind je hier een paar nuttige adressen

Korte wandeling Wilder Kermeter

We stappen terug in onze Chausson, niet wetende waar we die avond zullen slapen (zo leuk!), en zetten de roadtrip Eifel verder richting Schleiden, want daar maak je blijkbaar een supermooie wandeling van 1,5 km in het Nationaal Park Eifel. En beide beweringen kloppen: mooi en kort. De Wilder Kermeter is een belevingspad waar je onderweg op 10 plekken meer uitleg krijgt over het woud, de planten, paddestoelen etc. Ik raad het aan als het op je route ligt of kleine kinderen bij je hebt. Wandelvoldoening haal je er niet uit. Wel trakteer je al je zintuigen op een kort bosbad en daar valt ook wat voor te zeggen natuurlijk.

Laatste stop in Heimbach

Laatste stop, nu al? Dju, time flies when you’re having fun hé. We rijden naar de wohnmobilhafen in Heimbach naast het treinspoor en vinden daar nog net één plekje, oef! Het terrein op grind stond tsjokvol mobilhomes. Gezellig wel en dat geeft me als soloreizende moeder ook wel een veilig gevoel, maar idyllisch is het niet bepaald. Ik neem me voor om dat een volgende keer iets beter uit te zoeken. Soit, we laten het niet aan ons hartje komen en genieten van een aperitief op een zonnig terras en van onze pasta pesto naast de camper. 

Varen op de Rursee

“Mama, gaan we karten? Nee, schatteke, vandaag we op het water.” Jawel, want we zijn vlakbij de Rursee en daar kan je meevaren op een groot schip of zelf een kano, elektrisch bootje huren of waterfiets. Wij kiezen voor dat laatste. Al snel dobberen we midden op het blauwe meer omgeven door groen met de zon op onze snoet. Echt vakantie! Voeg daar de stilte aan toe en ik krijg hier op slag een Zweden-gevoel. Ff rust, een beetje trappen en verder niets. Zalig genieten op het water. 

Lunch in Monschau

Nog een reden om hier te stoppen is dat we vlakbij het pittoreske Monschau zijn, en een beetje sightseeing mocht niet ontbreken aan onze roadtrip Eifel. Monschau is een klein historisch stadje met allemaal kleurrijke gerestaureerde vakwerkhuizen. Supermooi! Het trekt ongelofelijk veel toeristen aan en ik begrijp waarom. Een stad uit de boekskes. 

We vinden het perfecte plekje langs het water in een rustig hoekje van restaurant Horchem voor een lunch met cheeseburgers en pfannkuchen. 

Tevreden kijk ik naar de jongens en blik ik terug op ons tripje door Eifel. Wat was het héérlijk! Eifel is een prachtige streek, de mensen zijn hier ongelofelijk vriendelijk, er valt van alles te doen en het is vlakbij. Dit pakken ze ons niet meer af. 

PS, nog een laatste tip: neem voldoende cash mee. Ik kwam een paar parkeerautomaten tegen die alleen munten slikken en dat is niet handig wanneer je doorgaans cashloos door het leven gaat. Beetje bizar anno 2024, maar bon, u bent gewaarschuwd! 

 

Heb je zelf geen camper, maar zou je er misschien eentje willen huren? Kijk dan eens bij Motorhome Choice. Op die site zoek, vergelijk en boek je campers. Ophaal- en afleverlocatie zijn zelf te kiezen.

 

Bewaar onderstaande pins op je pinterestbord

 
roadtrip eifel
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandelingen Eifel: 6 routes die je niet wilt missen!

Next
Next

Camperplaats Heimbach en omstreken in Eifel