Wandel de duinengordel in het Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg telt 440 km aan wandelpaden. Ik heb ze nog niet allemaal gewandeld (met de nadruk op ‘nog niet :)), maar wat ik al wel wandelde stelde niet teleur en dat geldt eveneens voor de Duinengordel wandeling. Kom mee!

De Duinengordel wandeling start aan de camping Zavelbos en telt 14,6 km. Volg de gele zeshoek. De wandeling gaat langs velden, door naaldbossen, over heide en uiteindelijk de duinen. Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze wandeling. Het is dan ook wel echt leuk dat dit aan het einde komt. Je wandelt over de Oudsberg, dat is de hoogste (85 m boven de zeespiegel) en grootste open stuifduin in Vlaanderen. Een ongelofelijk mooi en zeldzaam landschap. Echt de moeite.

Na de Oudsberg wandel je nog voorbij Mariaberg. Dat is een kleurrijke ode aan Maria op een heuveltje. Lieflijk. Net nadat je de laatste meters naast een prachtige hoge bomenrij wandelt, kom je terug toe aan de camping Zavelbos waar je iets kunt eten en drinken.

Duinengordel wandeling praktisch

  • Start aan de camping Zavelbos: Kattebeekstraat 1 in Maaseik

  • Afstand: 14,6 km

  • Volg de gele zeshoeken (de route staat erg goed aangegeven)

  • Geen horeca onderweg, alleen aan het begin en einde bij de camping

  • Hou rekening met modder op je pad tijdens natte periodes

Andere wandelroutes Duinengordel

De wandelroutes in Duinengordel werden in het voorjaar van 2024 allemaal vernieuwd. Behalve de lange lus van 14,6 km starten nog drie andere wandellussen aan de camping Zavelbos.

  • Een wandelroute van 3,3 km - volg de groene rechthoeken

  • Een wandelroute van 7,1 km - volg de blauwe ruiten

  • Een wandelroute van 9,4 km - volg de paarse trapeziums

duinengordel wandeling

Een subliem desolaat landschap.

Nog iets over camping Zavelbos

Toen wij de lange Duinengordel wandeling maakten, verbleven we één nachtje met de camper op camping Zavelbos. Wat een heerlijke camping was me dat zeg! Een vriendelijk onthaal, prima camperplek, goede voorzieningen, een kraakproper sanitair (ik heb dat echt nog nooit zoooo netjes geweten), met taverne en vijver in het midden waar we heerlijk hebben gezeten. Ze noemen zich “de mooiste natuurcamping van België”. Ewel, ik kan het geloven!

Vind je geen plek op de camping? Zoek dan eens op Campspace. De kans is groot dat je hier een unieke kampeerplek middenin de natuur vindt!

 

Pin onderstaande pins op je Pinterestbord

 
 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Ontdek 8 Pietersheim wandelroutes in Limburg

Next
Next

Wandelingen Eifel: 6 routes die je niet wilt missen!