Wandelweekend in en rond de Warchevallei

Er zijn weinig dingen waar je me blijer mee maakt dan een lange wandeling in de frisse buitenlucht. Een wandelweekend zal ik dan ook niet gauw afslaan. Zeker niet met De Bergpallieters, een sympathieke bergclub uit Buggenhout. Hun idee van een wandelweekend? Twee lange avontuurlijke wandelingen met veel klimmen en dalen, langs diepe afgronden en water(vallen) in een prachtige omgeving. Deze keer doen we twee lussen in en rond de vallei van La Warche en tikken we af op 50 km.

Na wandelweekends in de Voerstreek en Bohan is dit derde keer dat ik op stap ga met De Bergpallieters. De vorige weekends waren winteredities. Nu kiezen we voor de lentewandeling (meer kans dat het zou doorgaan met al die coronaperikelen).

Dag 1: wandeling door de Hoge Venen, Trôs Marets, Malmedy, Calvariekapel en Ovifat

Afspraak om 9 uur aan onze verblijfplaats Gîte Kaleo in Ovifat, niet ver van Signal de Botrange dat met zijn 694 meter het hoogste punt van België is. We hebben dan nog een kwartier om sokken te wisselen, veters te strikken, beslissen of er nog een extra laagje uit of aan moet en om iets voedzaam naar binnen te spelen en dan gaat het fluitje: off we go!

We gaan voor een stevige wandeling van 28 km met een moeilijkheidsgraad van 9/10 (lees: veel klimmen met stijle lange hellingen. Zweten!).

We starten door de Hoge Venen, wandelen verder door een zonnig dennenbos - zonlicht dat door honderden dunne boomstammen op gifgroen mos schijnt, oh zo mooi - ,langs het stroompje Bayehon en komen vervolgens toe in het dal van de Trôs Marets. Daar wandelen we met een kabel in de hand door een kloof en over bruggetjes.

Na 12 km stoppen we voor een lunchpauze bij Camping Au Moulin. Boterhammen van thuis, groentjes, dampende soep en lokale bieren verschijnen op de houten picknicktafel. Iedereen blij om even uit te blazen met de zon op z’n snoet.

Met nieuwe energie klimmen we langs de opvallende pijpleiding in Bevercé naar boven. De beloning is de moeite. Zowel de fysieke inspanning als het prachtige landschap zetten voort wanneer we aan de voet van de lange trap tot aan de Calvariekapel, op de heuvel van Livremont, staan. De weg gaat verder door grimmige donkere sparrenbossen. Wanneer we bijna aan het einde zijn, krijgen we een verrassing: een pauze met jenever en vanillecake. Superleuk! En lekker.

De jenever doet z’n werk. De sfeer zit er goed in en vlotjes bereikt iedereen, langs de skipistes in Ovifat, de finish. Heerlijk gevoel. De benen zijn moe, maar het hartje is vol. Dag 1 gehaald!

We zoeken de ontspanning op onze sokken op bij une blanche bien fraîche, een goeie portie hachis parmentier, een smeuïge moelleux en dat allemaal overgoten met een gezellige babbel. We zijn blij dat het weer kan!

Dag 2: wandeling langs het meer van Robertville en over de bergkam van La Warche

Na een goeie nachtrust en een stevig ontbijtje staat iedereen weer om 9 uur paraat. Vandaag staat er een kortere wandeling van 22 km op het programma zodat we op tijd terug naar huis kunnen. De wandeling is ook iets platter. A l’aise quoi.

Opnieuw starten we onze wandeling langs de Hoge Venen. Wist je trouwens dat dit één van de laatste hoogveenlandschappen van Europa is? Na wat asfaltwegen door kleurrijke velden komen we aan bij het stuwmeer van Robertville en wanen we ons even in Zweden. I mean, bossen en meren met een vleugje zon. Je snapt het. Heerlijk. Even verder zien we de stuwdam in volle renovatie. Een indrukwekkend bouwwerk.

En dan komen we toe in de sprookjesachtige vallei van La Warche. Bruggetjes, rotsen, water, een waterval, veel bomen, kleine slingerpaden en kasteel Reinhardstein op veilige hoogte in het midden. Deze burcht werd gebouwd in 1354, bewoond door vele families, vernield tijdens de Franse Revolutie en weer gerenoveerd in 1969. Een prachtig slot in een prachtige omgeving. Zo mooi. Langs het riviertje La Warche zetten we ons neer voor de lunch. De ene zet meteen zijn tanden in stokbrood, de ander heist zwemgerief aan voor een fris bad in het stromende water.

We eindigen onze wandeling langs de hoogst bevaarbare waterval van het land voor kajaksporters: de Bayehon. De waterval ligt in een diepingesneden boskloof en spuwt het water van de sponsige Hoge Venen uit.

Nog een klein stuk door het bos en dan bereiken we weer onze startplaats aan de gîte. Gemeende ‘hell yeah, we did it!’ high fives worden met een brede voldane glimlach uitgedeeld. Wat een wandelingen. Wat een weekend. Zalig!

Wandeling dag 1. Klik op de foto voor meer details op RouteYou.

Wandeling dag 2. Klik op de foto voor meer details op RouteYou.

Waarom wandelen? En waarom zo lang?

Wie dit leest en nooit langer dan pakweg 15 km aan één stuk wandelde, omdat die zich afvraagt waarom je dat in vredesnaam zou doen, moet nu vooral verder lezen.

Voor mij is het een moment van vertragen en weer opladen. Lang wandelen zorgt een flinke brok voldoening en het maakt je hoofd leeg. In een wereld vol bliepjes en prikkels is dat een zegen. “Het kost weinig moeite en geeft toch een bijzonder positieve boost”, gaat wandelvriendin Veronique verder. “Het geeft goesting om je lichaam in beweging te blijven zetten. Ik sta er iedere keer opnieuw van te kijken hoe snel mijn lichaam recupereert na een stevige klim en ook dat geeft me energie. Nog meer: in deze groep kom ik uit mijn rol van partner en moeder, en dat is soms wel even fijn.”

Tijdens het wandelen ervaar je de simpelheid van het bestaan en dat maakt het zo mooi en plezierig.
— Wandelaar Lieve

“Wanneer je wandelt, moet je niet nadenken of geen beslissingen nemen, behalve dan: eten we nu een boterham of straks? Wil jij ook een stuk chocolade? Gaan we naar links of naar rechts? Meer is het niet. De simpelheid van het bestaan”, beschrijft wandelliefhebber Lieve terecht. “En wanneer je terug bent van een wandelweekend is het alsof je vijf dagen bent weggeweest. Het mooie is ook dat je tijdens het wandelen in verbinding staat met elkaar, ongeacht of ik alleen met mijn man of in groep wandel. Iedereen wilt hetzelfde doel bereiken, elke stap telt, en daar zijn geen woorden voor nodig.”

Ondanks de inspanning is wandelen enorm ontspannend. Probeer het eens! Ik kijk alvast uit naar het volgende wandelweekend.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Nisramont wandeling rond het meer, héérlijk!

Next
Next

Tussenstop onderweg naar Zuid-Frankrijk of de Alpen