Wandelen in Tenerife: populaire wandelroutes en tips

Advertentie - Tenerife, het grootste van de Canarische eilanden, is het eiland van de grote chique hotels en brede boulevards langs het strand, maar ook het eiland voor de wandelliefhebbers! Ja, echt, miskijk je daar niet op. Het heeft ongelofelijk veel te bieden. Bovendien is wandelen in Tenerife een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid en de gevarieerde landschappen van het eiland te verkennen. Je vindt hier een scala aan wandelroutes die variëren van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende hikes.

Populaire Wandelroutes op Tenerife

Teide Nationaal Park

Wandel naar Pico del Teide. Dat is de hoogste berg van Spanje (3718 m boven de zeespiegel) en wordt ook wel de “witte piek” genoemd. Je vind hier uitdagende wandelingen met adembenemende uitzichten. Eén van de populairste routes is de wandeling naar de top van de vulkaan. Daar heb je wel een vergunning voor nodig.

Ook de vulkanische rotsformatie Roques de García is de moeite. Hier maak je een gemakkelijke tot matige wandeling door de rotsen met panoramische uitzichten over het park.

Anaga Rural Park

Wandelen in Tenerife kan ook door een bos. Zoals in het magische laurierbos Bosque Encantado. Hier vind je weelderige vegetatie en goed gemarkeerde paden. Of trek naar Chinamada en wandel door traditionele Canarische dorpjes en grotwoningen, met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Zalig! Zie je je daar al wandelen?

Masca Kloof

Wie de Masca kloof uitkiest, bereidt zich voor op een uitdagende afdaling door een smalle kloof die leidt naar een afgelegen strand. Dit is een van de meest populaire wandelingen op het eiland, biedt spectaculaire uitzichten en kan je dus combineren met ontspanning aan het water.

Barranco del Infierno

Nog een kloof? De Barranco del Infierno is een relatief gemakkelijke wandeling door een groene kloof, eindigend bij een waterval. De toegang is wel beperkt. We raden het daarom ook aan om op voorhand te reserveren.

Montaña Blanca

De Montana Blanca is een route die leidt naar de basis van de Teide, met prachtige vulkanische landschappen en dito uitzichten.

Tips voor Wandelen op Tenerife

Het weer kan snel veranderen, vooral in de bergen. Draag daarom laagjes zodat je makkelijk en snel iets kunt aan- en uittrekken, smeer zonnebrandcrème en neem voldoende water mee. Ook goede wandelschoenen zijn essentieel, vooral voor de ruigere paden.

Bedenk op voorhand welke wandelingen je zou willen doen en kijk na of je hier een vergunning voor nodig hebt of moet reserveren. Sommige wandelingen, zoals de Pico del Teide, vereisen namelijk een vergunning en het zou te stom zijn als je daar met lege handen staat. En zoals bij iedere wandeling: neem een kaart mee of heb de route beschikbaar op je telefoon. De paden zijn meestal goed gemarkeerd, maar een back-up hebben, is steeds verstandig.

De beste tijd om te wandelen tijdens je Tenerife vakantie zijn het voor- en najaar omwille van de milde temperaturen en omdat er dan minder toeristen zijn. Als je in de zomer gaat wandelen, begin je er best vroeg aan om te hete temperaturen rond het middaguur te vermijden. In de winter zal je misschien sneeuw treffen, vooral op de Teide. Iets om rekening mee te houden.

Hoe geraak je in Tenerife?

Vermits Tenerife een eiland is, zijn de mogelijkheden om tot hier te geraken beperkt. Het is de boot of het vliegtuig. Grote kans dat je met het vliegtuig reist.

Op Tenerife zijn er twee luchthavens: Tenerife South Airport (TFS) en Tenerife North Airport (TFN). De eerste is de grootste en drukste luchthaven waar veel internationale vluchten en chartervluchten vanuit Europa toekomen. De luchthaven in het noorden, dichter bij de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, heeft voornamelijk binnenlandse vluchten en enkele internationale vluchten.

Vanuit de meeste Europese steden zijn er directe vluchten naar Tenerife en er zijn ook heel wat maatschappijen die op het eiland vliegen zoals TUI. Klaar voor een Tenerife vakantie?

 
 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandelen in Brasschaat: natuurwandeling Klein Schietveld

Next
Next

Snacks tijdens wandelen: 3 recepten voor energierijke havermoutrepen