Snacks tijdens wandelen: 3 recepten voor energierijke havermoutrepen
Wie lange afstanden wandelt, moet goed eten en drinken. Ook tijdens de inspanning is het belangrijk om de juiste dingen naar binnen te werken en regelmatig te drinken. Gezonde snacks voor tijdens het wandelen zijn bananen, gedroogd fruit, boterham of een energiereep. Dat laatste koop je gemakkelijk in de winkel, maar nog beter is het wanneer je zelf een voedzame reep maakt. Hieronder vind je drie recepten.
#1 snacks tijdens wandelen: Cake met frambozen en notencrumble
Wat heb je nodig?
75 g kokosolie
225 g havermout
75 g amandelmeel
2 tl bakpoeder
1 tl gemalen kardemom
5 el ahornsiroop
250 g (plantaardige variatie op) kwark
250 g frambozen (diepgevroren)
keukenmachine of staafmixer met hakmolen, ingevette bakvorm en bakpapier
Hoe maak je het?
Smelt de kokosolie. Meng in een kom de havermout, het amandelmeel, bakpoeder, kardemom, kokosolie, 4 el ahornsiroop en eventueel wat zout. Roer goed door.
Bekleed de vorm met bakpapier. Meng 3/4 van het havermoutmengsel met 100 g kwark en verdeel gelijkmatig over de vorm. Bak 10 min in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Hak ondertussen de noten grof en meng met de rest van het havermoutmengsel tot een crumble. Haal de bodem uit de oven. Meng de frambozen met de rest van de ahornsiroop en verdeel erover. Bestrooi met de notencrumble en bak nog 40 min in de oven.
Laat de cake een uur afkoelen.
Het boekske vs mijn ontwerp. Daar is ruimte voor verbetering, maar het is wel precies wat ik nodig had om tijdens een lange wandeling weer op te laden. Bron: recept van Albert Heijn
#2 Snacks tijdens wandelen: haverreep met chocolade
Wat heb je nodig?
150 g havermout
50 g pindakaas
1 banaan
1 ei
60 g pure chocolade
Scheutje olijfolie
Keukenmachine, kleine ovenschaal en bakpapier
Hoe maak je het?
Mix de havermout met de banaan, het ei, de olijfolie en de pindakaas in een keukenrobot (of banaan goed pletten en roeren kan ook). Hak de noten grof en meng deze door het havermoutmengsel.
Neem een kleine ovenschaal en leg er bakpapier in. Verdeel het mengsel over de schaal en druk goed aan. Bak het mengsel 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat daarna afkoelen in de schaal.
Smelt de chocolade langzaam au bain-marie en smeer de chocolade over de koek. Laat het nadien uitharden.
Mijn ervaring: super makkelijk om te maken (hoewel mijn baksel waarschijnlijk niet echt de perfectie benadert) en heel lekker. Ook zonder pindakaas.
Bron: recept van hiking.be
#3 Snacks tijdens wandelen: Haverreep met noten
Wat heb je nodig?
120 g grove havermout
240 ml warme melk (eender de welke)
2 rijpe bananen
2 eieren
1 el bakpoeder
4 el (ongezoet) cacaopoeder
Snufje zout
Hoe maak je het?
Havermout mengen met warme melk en 10 min even laten rusten zodat het kan intrekken.
Bananen pletten met een vork en door het havermoutmengsel mengen. Voeg de 2 eieren, het bakpoeder, cacaopoeder en zout toe. Goed mengen.
In cakevorm met bakpapier ingieten. (Wal)noten pletten en op de cake doen.
Bak het 30 min à 45 min in voorverwarmde oven op 180 graden.
Het resultaat? Het is super makkelijk om te maken en je haalt een vaste cake uit oven (dus geen ding dat uit elkaar valt). De smaak zit ook helemaal goed. Een toppertje voor lange afstandswandelingen.