Vakantie in Zuid-Tirol, Italië

Amai, hoe lang heb ik hier niet naar uitgekeken!? Vakantie in Zuid-Tirol, eindelijk! Twee redenen: ik ben verzot op bergen en mijn schoonbroer vertelt hier al jaren zo levendig over - hij bracht er al zijn zomervakanties door - dat ik het echt eens gezien en beleefd wou hebben. Na een huttentocht in de Dolomieten is het zover: ontspannen in Zuid-Tirol.

Heerlijke mix van alpien en mediterraan

In de noordelijkste provincie van Italië gaan alpiene tradities hand in hand met een mediterrane levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen van UNESCO-werelderfgoed de Dolomieten. Zuid-Tirol is een streek vol contrasten: van indrukwekkende Alpentoppen tot enorme wijngaarden, van kosmopolitische openheid tot diepgewortelde tradities en van zuidelijke spontaniteit tot noordelijke betrouwbaarheid. Het is die verscheidenheid en de harmonie van de tegenstellingen die een vakantie in Zuid-Tirol zo bijzonder maken.

Bezweet en moe, maar voldaan stappen we na een driedaagse huttentocht in de Dolomieten in de auto richting een paar dagen pure ontspanning in Zuid-Tirol. Ook kwestie van niet alleen die magnifieke bergen te zien, maar eveneens lager gelegen pareltjes te ontdekken. Onderweg googelen waarom ze hier bijna allemaal ook Duits praten. Wel, hier komen drie culturen samen: Duits, Italiaans en Ladinisch, en dat komt door een bewogen geschiedenis met Oostenrijk. Check!

Paradijs in Zuid-Tirol

Onderweg halen we alvast wat essentials in de supermarkt in Nals. Denk aan lokale wijn, cornflakes en chips. Daarna is het nog een laatste steile weg naar boven rijden en komen we zo uiteindelijk toe op onze eindbestemming, ons huisje voor de komende dagen: Hotel Tirolensis in Tisens.

Hotel Tirolensis, omgeven tussen talrijke appelboomgaarden, is een viersterren-hotel met zwembad. Niet van onze gewoonte om zoiets te boeken, maar iets zei me dat we allemaal wel wat luxe zouden verdienen na drie dagen intensief stappen in de Dolomieten. In Hotel Tirolensis boekten we een appartementje en we mogen ons gelukkig prijzen, want we krijgen een verblijf op het gelijkvloers met privé terras en rechtstreekse toegang tot het zwembad. Wat een luxe! Zo heerlijk.

Het duurt niet lang voordat we allemaal in het zwembad zitten en de dagen erna is zwemmen ook het eerste wat we doen nadat we nog maar een half oog openen. Z-a-l-i-g! De jongens slapen zelfs in hun zwembroek :)

Volgens Vic is ons appartement ‘oubollig met moderne charme’, helemaal prima dus, en lekker ruim. Ook de fitness en het binnenzwembad worden intens geapprecieerd.

Lekker lunchen in Zuid-Tirol

Behalve zwemmen en chillen aan het zwembad verwennen we ook de smaakpapillen, en daarvoor ben in je Zuid-Tirol aan het goede adres, zo blijkt. We lunchen in Gfrillerhof, een typisch dorpse herberg uit 1955. Het is gelegen in het kleine gehucht Caprile vlakbij Tisens. Gfrillerhof is een familiebedrijf dat gerund wordt door de familie Piazzi in de derde generatie.

We worden hartelijk ontvangen en nestelen ons voor twee uurtjes gastronomische verwennerij op hun terras in de zon. De kinderen kiezen een eenvoudige pasta, Jeroen gaat voor steak en ik geniet van een frisse salade met huisgemaakte quiche. Super lekker! En gezellig daar, want we krijgen spelletjes aan tafel. Ze hebben hier heel goed begrepen dat samen een maaltijd delen, draait om verbinding en dat daar geen scherm voor nodig is, integendeel. Ook de tafels naast ons kaarten of spelen vier op een rij. Een topplek!

Alois Piazzi, zijn vrouw Ilse, hun twee zonen en koks Peter en Martin geven persoonlijk om het welzijn van hun gasten en verwennen hen met traditionele Tiroolse gerechten en de moderne mediterrane keuken.
— Toerisme Südtirol

Vlakbij het hotel vallen we ook met ons gat in de boter. Daar eten tot twee keer toe bij Prissianerhof, een gasthof en restaurant met gemoedelijk terras, bijzonder vriendelijke bediening en alleen maar lekkers op de kaart. Ook hier weer een mix van Duitse gerechten zoals schnitzel en Italiaanse gerechten zoals huisgemaakte en flinterdunne ravioli.

Vakantie in Zuid-Tirol aan het meer

We geven toe: het was niet eenvoudig om de kinderen uit het hotel te krijgen, maar één volledige dag zijn we er toch in geslaagd. We picknicken aan het vismeer Smeraldo in Fondo en wandelen daar heel even meer door een kloof, en gaan dan verder om te suppen en zwemmen in het grotere Lago di Santa Giustina. Ongelofelijk hoe mooi en rustig het hier is, ondanks het hoofdseizoen. Heerlijk!

Andere leuke uitstappen zijn:

Uiteraard hebben we maar een klein deel van Zuid-Tirol ontdekt. Benieuwd naar meer? Dan moet je hier zijn.

 

Pin onderstaande pins op je Pinterest bord

 
 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Vakantiehuis Dolomieten: ontdek het fantastische My Gruberhof

Next
Next

Aparthotel Westende: ontdek West Bay hotel