3x buitenaards wandelen in Ras AlKhaimah

Witte rotspoelen met turkooizen water in een verder dor landschap. Een groene oase waar je alleen kunt komen door tussen reusachtige boulders omhoog te lopen. Een zachtgele rotswand die een natuurlijk hindernisparcours vormt naar hooggelegen ruïnes met uitzicht op zee. Wandelen in Ras Al Khaimah voelt als wandelen op een andere planeet, een planeet vol contrasten en verrassingen. Ras Al Khaimah, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten, is een verrassende wandelbestemming.

We tippen op deze pagina drie wandelroutes door wadi’s: kloven omgeven door tot 70 miljoen jaar oude droge en kale rotswanden.

1. Wadi of the Giants: tussen de reuzenrotsen naar een oase

De Wadi of the Giants doet zijn naam eer aan. De enorme rotsblokken die hier als een ingestorte blokkentoren in de vallei liggen, zijn bijna twee keer zo hoog als de wandelaars die er tussendoor slingeren. Hier zie je niets dan rotsen en lucht en lijkt het wel alsof je over een andere planeet struint. Wie goed kijkt, ziet dat geen twee rotsblokken hetzelfde zijn qua vorm, kleur en lijnenspel. Net wanneer je denkt dat er geen einde aan het pad tussen de rotsblokken komt, bereik je een groene oase. Het contrast kon niet groter zijn, zeker niet als je de route in de nattere periode van het jaar loopt. In een natuurlijke kom omgeven door rotswanden staan palmen, ghafbomen en acacia’s. Begroet de geiten die van het gras snoepen, houd een pauze in de schaduw en zoek je weg terug tussen de reusachtige keien.

Je legt de 5 kilometer lange wandelroute in zo’n vier uur af. Je beenspieren moeten aan het werk, maar het pad is nergens technisch moeilijk.

2. White Wadi: rotspoelen met vissen in een droog landschap

Witgrijze rotsen met daarin natuurlijk gevormde poelen. De White Wadi ligt tussen roodbruine rotswanden en is zo wit dankzij calciet uit het omringende kalksteen, dat in de poelen sijpelt en op de bodem blijft liggen. In het kraakheldere water van de poelen zie je vissen en algen. Vanuit de juiste hoek gezien is het water in sommige poelen turquoise. Misschien niet wat je verwacht in zo’n droog landschap aan de voet van Jebel Jais, de hoogste berg van de Verenigde Arabische Emiraten. Goed uitzicht gegarandeerd op de vier kilometer lange wandelroute door de kloof. Je hoeft weinig te stijgen en dalen; perfect voor een ontspannen wandeling.

Je moet wel een klein stukje klauteren, maar dat is voor de meeste wandelaars geen probleem. Neem ingrediënten mee voor een picknick aan een van de poelen, waarna je een verfrissende duik kunt nemen.

3. Wonder Wall: op handen en voeten

Zin in een wat avontuurlijkere en technisch uitdagendere wandelroute? Dan wandel je de Wonder Wall Hike. Hoewel de route slechts vier kilometer lang is, moet je er ruim vijf uur voor uit trekken. Het is bepaald geen walk in the park, deze wandelroute over rotsen. Handen en voeten moeten aan het werk, maar klimuitrusting is niet nodig. Je klautert over gladgesleten zachtgele uitstulpsels van de wonder wall naar boven. De beloning als je er eenmaal bent? Fotogeniek gelegen ruïnes, de huizen van vroegere inwoners, en uitzicht op de Arabische Zee. Kan je de mangroves op het strand van Rams spotten? Op de terugweg neem je een geitenpad langs de rotswand of het makkelijkere 4x4 pad.

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Huttentocht Montafon vanuit Schruns

Next
Next

Logeren met het gezin in hostel Innsbruck