Wat kost een skivakantie?

Eerste week paasvakantie: dat is traditiegetrouw de uitgelezen moment om op de latten gaan. Tis te zeggen, traditie, de laatste twee winters werden weliswaar onderbroken. Maar goed, dit jaar konden we eindelijk weer gaan! Skikleding onder het stof halen, skis laten waxen en slijpen, en gaan. Zo blij als een klein kind. Ontdek het skigebied Val Cenis, waarom skiën met je gezin zo plezant is en hoeveel het je kost.

Skiën in Val Cenis

We trokken naar Val Cenis, daar waar we drie jaar geleden ook waren. Dat was toen zo goed meegevallen dat we besloten om gewoon terug te gaan. Wat ik drie jaar geleden over Val Cenis in mijn blogpost schreef, klopt nog steeds.

  • Val Cenis Plan des Champs is een uiterst kindvriendelijk skigebied, omdat alles op loopafstand is. Lees: logies, supermarkt, bakker, restaurant, skishop en skilift waar ook de skilessen starten, bevinden zich allemaal in een straal van 100 meter. Hoe makkelijk kan je het hebben?

  • De appartementen van Le Criterium zijn gezellig en gewoonweg prima met zicht op de bergen.

  • Het skidomein is zowel geschikt voor beginners - want, veel groene en blauwe pistes - als voor doorgewinterde skiërs. Misschien iets minder handig voor snowboarders, net omdat er redelijk wat lange platte stukken zijn. En aan prachtige uitzichten en barretjes zijn er geen gebrek.

Het mooiste panorama in Val Cenis

Dit uitzichtpunt is de Canopée des Cimes. Op deze zwevende loopbrug van 2800 meter hoog heb je een prachtig uitzicht over de bergpas en het meer Mont Cenis. De overkant is Italië.

Wat er dit jaar anders was?

  • Het restaurant in Val Cenis Plan des Champs is niet meer La Peau de Vache, maar Aux 2 Mousses. Andere eigenaren, ook prima.

  • Onze kinderen schitterden in hogere skilessen (enter proud mommy and daddy face).

  • We waren niet met een goeie 80 man, maar eerder met een groep van 130 man waarvan nu ook familie en dichte vrienden. Gezellige drukte alom met de nodige apero’s en bbq aan de piste.

Skiën: ja? Nee? EEn woordje Voor de twijfelaars

Spreekt een skivakantie je wel aan, maar houdt het gedoe, het ‘gevaar’ en de kosten je tegen? Say no more.

Ik vind een skivakantie de ultieme gezinsvakantie, omdat je skiën samen doet. Ieder gezinslid, van 3 tot 88 jaar. Iedereen samen op de latten. Het is heerlijk om dat met elkaar te kunnen delen. Samen op avontuur, samen grenzen verleggen en samen naar de top.

Het is ook fantastisch om te zien hoe snel kinderen die vaardigheid onder de knie hebben en hoe trots dit hen, en wij ouders, maakt. En daar kan, wat mij betreft, geen euro, te veel inpaktijd of te lange autorit tegenop.

En wat dat gevaar betreft: het valt allemaal wel mee. Uiteraard kunnen er ongelukken gebeuren (ik heb altijd het meeste schrik dat er een snelheidsduivel tegen mijn kind skiet), maar ik heb het gelukkig al die jaren nog niet meegemaakt (hout tikken!). Het is, denk ik, een kwestie van skilessen volgen, enige voorzichtigheid omarmen, ook de ogen voor je kind zijn wanneer je samen af de berg glijdt, ff wachten wanneer het te druk is op de piste, zelf geen angst tonen en rustig blijven, en ook beetje bij beetje loslaten. Ze kunnen het. En jij ook!

skivakantie: quanta costa?

Ik kan je alleen meegeven wat wij in Val Cenis betaalden. Dat geeft je een richting, die volgens mij een best betaalbare optie is in vergelijking met wat skilessen, verblijven en skipassen in andere gebieden kosten.

Ter plaatse

  • Appartement voor 4 personen (of voor 6 als je de slaapbank in de woonkamer meerekent): 715 euro (of 644 euro met vroegboekkorting)

  • Skipas vanaf 12 jaar: 175 euro

  • Skipas van 5 tot 11 jaar: 149 euro

  • Skiles per kind: 129 euro

  • Huur skimateriaal (skis, helm, skibotten en stokken indien nodig) voor kinderen vanaf 6 jaar: 75 euro

Onderweg

  • Tol onderweg: 112 euro

  • Hotel op de heenweg: 78 euro

  • Chambre d’hôtes op de terugweg: 135 euro

  • Benzine: ongeveer 230 euro

En uiteraard eten en drinken, maar dat doe je thuis ook. Al zal er hier wellicht een pintje of koffietje meer bij zitten. Ook wordt het wat duurder als je in het appartement linnen huurt.

Voor onze week skivakantie zaten wij aan 1700 euro. Met eten en drinken, transport tot daar, en misschien nog andere kleine kosten erbij, reken ik dat het ons grofweg 2500 euro voor 4 personen kost.

Dat is een behoorlijk bedrag, ik weet het, want voor dat bedrag kan je twee weken op zomervakantie, maar ik blijf erbij, dat samen skiën, die intense beleving, is dat het helemaal waard.

Skiën kan nog veel duurder worden als je naar chique skidorpen gaat zoals pakweg Lech in Oostenrijk, maar zou naar het schijnt goedkoper kunnen in Aussois, gelegen naast Val Cenis. Voor mezelf iets om uit te zoeken…

En dan nu de hamvraag: volgend jaar skiën?

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Tussenstop onderweg naar Zuid-Frankrijk of de Alpen

Next
Next

Roadtrip langs cultureel erfgoed in de vallei van de Maas