De Belgische kustlijn afwandelen in drie dagen

Wandelen van De Panne naar Knokke. Oftewel, de volledige Belgische kustlijn afwandelen. Het stond al langer op mijn wensenlijstje. Eind november 2020 stapte ik op de trein naar De Panne. 76 km later kwam ik voldaan, zelfs lichtjes aangeschoten, aan in het station van Knokke. Ik neem je mee op mijn micro-avontuur in eigen land. Ready?

De nood was hoog om even alleen te zijn en had ik een leeg weekend in het verschiet. You do the math. Jawel, plots zag ik ruimte om mijn lang gekoesterde plannetje eindelijk eens echt te doen.

Ik pakte het strikt noodzakelijke, een boek, mijn dagboek (ja, ik ben zo iemand die rustiger door het leven gaat als ik pen en papier bij me heb) en een paar energy bars in mijn rugzak. Wandelsokjes- en schoenen gingen aan. De trein in en hup, na net geen 3 uur later kwam ik aan in De Panne. Het avontuur kon beginnen.

Disclaimer: een aantal links in deze blogpost zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer jij iets via die link boekt zonder dat de prijs voor jou wijzigt. Oftewel, een kleine moeite voor jou en een grote support voor mijn blog! Waarvoor dank :)

belgische kustlijn afwandelen

Wandelen is het beste medicijn

Ik kijk een beetje moeilijk door de zon in mijn ogen, maar ik was eigenlijk helemaal in mijn nopjes om daar in die omstandigheden te zijn. Precies wat ik toen nodig had.

Wandeldag 1: De Panne - Middelkerke (27 km)

Het station van De Panne ligt eerder in Adinkerke, naast Plopsaland. Geen downtown De Panne en dus moest ik nog bijna 4 km wandelen voordat ik het strand bereikte.

Eens ik op de dijk stond, sloeg ik resoluut naar rechts af, richting Knokke en kon ik eindelijk gaan! Tot in Nieuwpoort, voorbij Sint-Idesbald, Koksijde en Oostduinkerke, stapte ik alles op het strand, langs de branding. Zalig!

In Nieuwpoort bots je op een enorme geul. Omdat de veerdienst alleen in het weekend en tijdens schoolvakanties vaart, moest ik helemaal om tot in Nieuwpoort-stad. Gene stress, ik had tijd, niemand om rekening mee te houden en kwam uiteindelijk om stevig te stappen.

Op de weg terug richting strand werd ik verrast door een wonderlijk natuurreservaat van slikken, schorren en duinen: de Ijzermonding. Toch wandelde ik aan hoog tempo verder, want het einddoel voor dag 1 lag nog ver weg.

Eens voorbij het strand van Westende was daar Middelkerke, mijn eerste stopplaats. Middelkerke is zowat de lelijkste badstad van België merkte ik op, omdat de dijk er precies wel erg lang is, werkelijk volstaat met hoogbouw (= nul afwisseling) en ik miste een gezellige sfeer. Nee, hier zien ze mij niet snel terug, al was ik toen wel erg blij om daar - in een studio met zeezicht - een bed te vinden.

(Ik link wel naar de studio, maar ga er maar niet heen. Alleen het uitzicht is dik oké. Verder vond ik het er maar vuil en slecht onderhouden.)

 

Wandeldag 2: Middelkerke - Wenduine (27,5 KM)

Om 8.30 stond ik fris en fruitig terug op het strand. De zon, een strakblauwe hemel, het zeetje, een handjevol andere wandelaars/joggers en ik. En zo tot in Oostende. Wederom, zaaaaalig!

In Oostende nam ik een korte pauze met koffie en Luikse wafel (verplichte kost wanneer je aan de kust bent!), én nam ik de gratis veerdienst. Dat bespaarde me deze keer wel een hele omweg.


stadswandeling oostende

Escape Oostende

Wandelen in Oostende kan langs de kust, maar ook spelenderwijs kriskras door de stad. Ontdek de “geheimen van Oostende” met een outdoor escape game. Leuk om te doen samen met kinderen!


Eens aan de overkant van de haven start er weer een héél lang stuk langs het water zonder enige hoogbouw. Alleen zand, zee, duinen en golfbrekers (en ergens ook nog het naaktstrand van Bredene). Puur natuur. Zot schoon! Ik was hier erg van onder de indruk. Die wandelroute deed zoveel deugd. Man man man…

En dan volgden De Haan en, via De Zandpanne, uiteindelijk Wenduine, mijn tweede stopplaats. Daar verbleef ik in een heel knus vakantiehuisje aan het rand van het bos. Een toppertje. Deze badplaats met levendig centrum, afwisselende natuur en mooie villawijk kon we me wel bekoren.

 

Wandeldag 3: Wenduine - Knokke (21,5 km)

Wederom om 8.30 in de startblokken, maar deze keer in heel andere weersomstandigheden. Het was super mistig, ik zag niets, was alleen op de wereld en dat had ook wel iets heel bijzonder.

Deze dag ging supersnel voorbij. Voor ik het wist was ik Blankenberge en Zeebrugge gepasseerd, en stond ik in Knokke. Misschien omdat ik deze keer grotendeels wel aangenaam gezelschap had? Misschien omdat ik, ondanks de zere hielen, al wat geroutineerd was?

Het station van Knokke bereiken gaf me alleszins een dubbel gevoel: superblij dat ik eindelijk de hele kustlijn heb afgewandeld en dat het gelukt is, en anderzijds bedacht ik me ‘nu al?!’.

Weet je, ik kan de kust misschien nog eens in de andere richting wandelen?

 

alleen intensief wandelen.JPG

De Belgische kustlijn afwandelen in 3 dagen: wat doet dat met een mens?

In het begin dacht ik intens veel na. De voorbije maanden keer op keer de revue laten passeren. Alles overdenken, en op den duur ebde dat weg. Ik dacht niet meer na, maar stond met al mijn gevoelens in het hier en nu. Met een nieuw perspectief. Zo waardevol.

Aan het station van Knokke voelde ik me zonder één druppel alcohol lichtjes aangeschoten. Noem het een natural high. Een heerlijk gevoel. Ik heb geleefd en gevoeld.

Tijd voor jezelf. Niemand om rekening mee te houden. Iedereen zou eens aan deze vorm van zelfzorg moeten doen. Ook al kom je verward en met nog veel vragen terug, heb je rust en ruimte ervaren en kom je dichterbij jezelf te staan. De natuur heelt.


De routes

Klik op de foto’s hieronder om de wandelroutes te openen in Strava.

Nog meer wandelgebieden en uitkijkpunten

Omdat ik een flink aantal kilometers voor de boeg had, nam ik geen onnodige omwegen. Nochtans valt er, behalve de wondermooie kustlijn, nog veel meer te zien aan de kust. Een paar opties:

  • Westhoekreservaat (De Panne)

  • De IJzermonding (Nieuwpoort)

  • Raversyde (Oostende)

  • Duinbossen (De Haan)

  • De Fonteintjes (Zeebrugge)

  • Het Zwin (Knokke-Heist)

Er zijn ook een aantal uitkijkpunten van waarop het zicht de moeite loont om even halt te houden:

  • vuurtoren IJzermonding (Nieuwpoort)

  • Oosterstaketsel (Oostende)

  • Spioenkop (Bredene en De Haan)

  • de Pier (Blankenberge)

  • het Visserskruis

  • de Zweedse Kaai (Zeebrugge)

Sla deze pins op op je Pinterest bord

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandelroute in de Westhoek: de Beverdijk

Next
Next

7 voordelen van een verblijf op de piste