Jeske werkt voor het IMF in Washington
Jeske werkte in Nederland bij het ministerie van Financiën. Via het ministerie komt er om de 3 jaar een positie vrij bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.
“Ik solliciteerde en werd aangenomen”, vertelt Jeske vanuit haar nieuwe Amerikaanse stek. “Ik werk voor de Raad van Bestuur van het IMF. Die neemt beslissingen over budgetten, het personeelsbeleid, maar bepaalt ook of Griekenland aanspraak maakt op een noodlening. Er zijn 188 landen lid van het IMF met maar 24 stoelen in de Raad van Bestuur. Landen zijn dus in groepen geclusterd. Nederland leidt momenteel zo'n groep met nog 14 andere landen achter zich. Ik werk als enige Nederlandse adviseur in het kantoor van de Nederlandse bestuurder. Mijn collega's in het kantoor komen uit de andere landen van onze groep.”
“In september 2014 zijn Bart en ik verhuisd en in principe blijven we 3 jaar. In de zomer zijn we ietwat halsoverkop getrouwd zodat Bart mee kon. Daarnaast moesten we ons huis in Amsterdam verkopen, visums regelen en een container voor onze spullen reserveren. Veel gedoe, maar het IMF hielp gelukkig een handje mee. We wonen in Georgetown, een heel leuk wijkje midden in Washington.”
Integreren? Makkie!
“Het is hier niet moeilijk om contacten op te doen. Via mijn werk ontmoeten we veel expats. Na een half jaar hadden we al best wat contacten. Ieder weekend hebben we wel iets te doen. Mensen nodigen elkaar heel makkelijk uit, je kan altijd wel aansluiten bij een groepje.”
“Dipjes zijn er natuurlijk wel, je mist je familie en je echt goede vrienden. Je eerste contacten leggen kosten energie. Dat is anders dan met m’n vrienden in Nederland omdat ik die al heel lang ken. Maar dat is ook een deel van het avontuur en bovendien, de vrienden in Nederland zijn er nog. Via skype, facetime en whatsapp hoor ik ze regelmatig. Maar ik heb ook erg veel aan Bart. Het is heel fijn om met zijn tweeën te zijn.”
“Buiten ons werk spreken we met vrienden af, sporten we of gaan we naar sportwedstrijden. Die grote basketbal, ijshockey en baseball wedstrijden zijn erg leuk hier. We maken ook veel tripjes, we willen zoveel mogelijk van de VS zien. En we krijgen heel veel bezoek!”
“Als je het zelf niet maakt, zoek je het maar uit. En dat is wel erg schrijnend om te zien.”
Gekke Amerikanen?
“Het belangrijkste verschil op mijn werk is natuurlijk de taal en dat ik met mensen uit verschillende landen werk waardoor de werkcultuur echt wel anders is. Wij zijn als Nederlanders best direct, terwijl andere collega's eerder zullen zwijgen als ze het ergens niet mee eens zijn. Dus dat vergt wel wat meer voelsprieten.”
“Hier wonen en leven kent meer verschillen dan ik had verwacht. Amerikanen en Europeanen staan toch wel anders in het leven en anders in de wereld. Voor Amerika, als grootste en machtigste staat, is dit het centrum van de wereld. Op het nieuws zie je alleen iets over het buitenland als het hen raakt, zoals ISIS. Anderzijds zijn ze heel open en geïnteresseerd. Iedereen maakt een praatje, in de supermarkt, op straat en in de bus. En dat gaat natuurlijk niet heel diep, maar het is wel oprecht en als je nieuw bent geeft dat een heel goed gevoel. Ik vind ook dat ze positiever zijn dan Europeanen. Ze proberen er wat van te maken, ook als ze weinig hebben. De keerzijde is natuurlijk wel dat ze ook heel hard kunnen zijn: als je het zelf niet maakt, zoek je het maar uit. En dat is wel erg schrijnend om te zien.”
“Het is super interessant om die maatschappij een paar jaar mee te maken. Iedereen heeft een bepaald beeld over Amerika en de Amerikanen, en ik ben benieuwd wat van deze vooroordelen waar is. Over drie jaar ga ik dat eens evalueren.”