Zomeren in het zuiden van Zweden aan duizenden zoete meren

Wie aan Zweden denkt, denkt aan meren, toch? Wij gingen voor water, grote vlaktes en stilte. En oh oh oh, wat werden onze wensen zoetjes en ruimschoots ingelost. We kwamen na twee weken herbronnen terug.

Zweden telt zo’n 100.000 meren. Ik herhaal, 100.000! Bizar veel. Je mag gerust zijn dat je voor een vakantie aan het water hier opperbest zit. En waar is dat dan precies? Ik durf te gokken dat iedere regio in Zweden over voldoende water beschikt en dat het er ongetwijfeld aangenaam vertoeven moet zijn (zoals in Värmland), maar kan nu alleen met zekerheid stellen dat dat in Småland, in het zuiden van Zweden, zeker het geval is. Eveneens bezaaid met meren. Zo’n 5000 stuks. Klaar voor een flinke duik?

Ons vakantiegezelschap: twee reislustige gezinnen.

Huis aan een meer in Tingsryd

Laten we beginnen met het begin: onze uitvalsbasis in Tingsryd. We verblijven met twee gezinnen in een oude familieboerderij, gevonden via Airbnb.

Pluspunten: veel charme, een oorverdovende stilte en niet ver van een meer (d’uh!). Op 5 minuutjes wandelen door een bos kom je aan je ‘eigen meer’ met steiger en twee bootjes. Top!

Nadeel: bijzonder veel persoonlijke familiestukken tegen de muur en andere prularia in het huis. Boven zijn bijna alle slaapkamers met elkaar verbonden, en samen beschikken die maar over één superkleine badkamer zonder verluchting. (Beneden heb je nog wel een grotere badkamer en wasplaats.)

Maar de minpunten wegen niet op tegen de voordelen en dan heb ik het vooral over de stilte. Wat heb ik daarvan genoten! Dat kennen wij niet meer in België. Echt niets nada noppes horen. Geen verkeer, geen mensen, (toen ook geen zuchtje wind). Ook ‘s nachts. Pure stilte. Zalig! Dan kom je pas echt tot rust.

Royaal aanbod aan meren

Van de 5000 meren hebben we er uiteraard maar een paar gezien. Op een daguitstap naar Karlskrona na (daarover later meer) hebben we iedere dag een ander meer opgezocht en steeds iets anders gedaan op het water.

Suppen aan het meer bij Kärrasand. Strandje, ijsje, amper volk, een glijbaan in het water en een mooi groot meer om op te suppen. Zo van die lichte outdoor hangmatten van Tropilex, die je eenvoudig tussen twee bomen ophangt, hadden hier niet misstaan.

Zwemmen en een snelle hap bij Tingsryd Resort, een goed voorziene familiecamping met speeltuin, outdoor fitness, minigolf en restaurant aan het meer Tiken.

Kanoën (kajakken of roeien), zwemmen en 100 keer springen vanaf een ponton midden in het water bij Getnö Gard, gelegen aan het Åsnen National Park. Met de kinderen zagen we dat niet zitten, maar je zou er met je bootje en picknick een halve dag op uit kunnen trekken en hoe verder je gaat, hoe desolater en mooier het wordt. De archipel is oogverblindend mooi.

Roeien en een beetje vissen tussen de waterlelies op ons eigen meer (en - voor de liefhebbers - me even in dé scène van The Notebook wanen).

Naar het dierenpark Algriket gaan voor de elanden om dan verrast te worden door het meer Mien. Dat grote stille meer dat we toen totaal niet verwacht hadden, pakte ons allemaal meteen in. Zelfs zij die geen zwemgerief bij hadden, schoten alles uit om toch maar in het water te gaan. Zelden zag ik zo’n adembenemend mooi meer. Iedereen was er even sprakeloos van. Dat was zo een uniek moment dat de natuur je plots overvalt met haar schoonheid. Zo schoon dat je er emotioneel van wordt. Ken je dat?

De eeuwenoude bossen en archipel van het Åsnen National Park zijn zo groot dat er naast Getnö Gard nog andere plekken zijn om de natuur te ontdekken. Vanuit de hoofdingang Sunnabron maken we een wandeling van 5 km en kunnen we het uiteraard niet laten om even te zwemmen.

Rust aan het water

Wat me steeds opviel: iedereen vindt z’n ding en vooral rust aan het water. Water is goed voor jong en oud. Zwemmen, springen, spelen in het zand, mediteren op een plank, een inspanning leveren op een boot of gewoon genieten van het uitzicht. Altijd goed. Altijd genieten.

Ik schreef het eerder al. Voor een vakantie aan het water zit je goed in Zweden. Een meer is nooit ver weg. Neem daarom ook steeds je zwembroek mee van zodra je het huis verlaat. Altijd.

Het Åsnen National Park is één van de 30 nationale parken in Zweden en het meest recente. Het is sinds 2018 open.

Ff genoeg van water?

En je bent nog steeds in Småland? Dan mag een bezoek aan het enige echte Ikea museum in Älmhult, daar waar de eerste winkel in 1958 openging, eigenlijk niet ontbreken. Je wordt er ondergedompeld in innovatieve logistiek, slimme ontwerpen en Ingvar Kamprad, de visionaire oprichter van Ikea, die in Småland woonde en werkte. De echte Ikea fans eten nadien uiteraard in köttbullar het restaurant of slapen zelfs in het Ikea hotel.

Wandel, fiets of loop eens door Småland. Het zal je opvallen dat je overal grote stenen ziet. Dat zijn overblijfselen van de ijstijd. Een bijzonder landschap.

Ga een dagje uit in Karlskrona, een historische stadje, gebouwd op 33 eilanden, aan de kust waarvan de haven en binnenstad Unesco werelderfgoed zijn. Highlights zijn de kleurrijke huizen in de wijk Björkholmen, het Saltö strand met duiktoren van 5 meter hoog en Brändaholm, een schiereilandje vol met prachtige kleine rode vakantiehuizen, het typische Zweedse plaatje dat dan ook één van de meest gefotografeerde plekken van het land is. Alleen inwoners van Karlskrona maken hier kans op een huisje en de wachtlijst is laaaaaang.

Wij gingen mee op de Hop-on Hop-off boot. Die zou ik je niet echt aanraden, omdat er weinig hoppen aan is. Een hele lus duurt 2,5 uur en de beste plekken zijn ook te voet bereikbaar. Als je toch de boot zou willen nemen, zou ik voor een enkeltje van A naar B kiezen.

Praktisch

Zweden bereik je met de auto of met de boot. Als je zelf rijdt, ga je hoogst waarschijnlijk over de indrukwekkende Grote Beltbrug en de nog zottere Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Samen kosten die ongeveer 100 euro aan tol. Dit is wat wij op de terugweg deden.

Op de heenweg kozen we ervoor om de boot te nemen in Travemünde, Duitsland. Daar vertrekken verschillende rederijen. Initieel boekten we de oversteek en een slaapcabine bij Finnlines voor 350 euro voor 4 personen, alleen werd het last minute varen met TT Lines en 150 euro bijbetalen, omdat onze ferry van Finnlines een ongeluk in de haven maakte en niet meer vaarde (tof begin van de vakantie, NOT!). Ach ja. Onthoud: Finnlines is wat goedkoper, maar is qua service allerminst een topper, en reizen met de boot is - als alles goed gaat - heel comfortabel, want je rijdt pakweg 7 uur tot in Duitsland, dan een nachtje slapen en ‘s morgens kom je uitgerust in Zweden aan.

Zicht op het Zweedse vasteland.

Nog een paar dingen om rekening mee te houden:

  • geen euro’s, maar Zweedse kronen hier.

  • reizen in Zweden is niet echt goedkoop.

  • hoewel iedereen Engels spreekt, is boodschappen doen in een Zweedse supermarkt toch een uitdaging (geen Engels op verpakkingen).

  • alcohol is dubbel zo duur in vergelijking met België. Ik zou dan ook een paar kratjes wijn van thuis mee in de valies steken.

Hopelijk haal je hier wat inspiratie voor een volgende zomervakantie. Heb je nog vragen? Drop ze in de comments of neem contact op, en ik help graag verder.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Outdoor fun in Hestra, Zweden

Next
Next

Walliserhof: luxe hotel in Saas-Fee