Zomervakantie in Allier

Allier klinkt wellicht niet zo bekend als de Provence of de Dordogne, maar vergis je niet, dit departement in midden-Frankrijk heeft ook heel wat te bieden voor een heerlijke zomervakantie. We zetten een aantal opties op een rij.

Allier hebben wij ervaren als een eenvoudige en rustige regio. Geen massa toerisme en alom bekende trekpleisters. Wel kleine stadjes om door te slenteren, fiets- en wandelwegen, en veel (pret)parken voor veel pret en actie.

 

Steden en dorpen

Moulins

Moulins is de hoofdstad van het departement. Een klein gezellig stadje met historisch centrum. Perfect voor een dagje terrassen, winkelen en lunchen. Eettip: Le Grand Café, pal in het centrum, lekker en in een bijzonder sfeervol kader.

Vichy

Iets groter en met meer grandeur dankzij al zijn art nouveau en koloniale gebouwen, wereldberoemde thermen en prachtige stadsparken. Ook daarom benoemd tot Unesco werelderfgoed.

Vichy ligt langs de Lac d’Allier. Je kunt daar een bootje huren, suppen of de overzetboot nemen naar de Hippodrome. Als het past, pik een paardenrace mee! Je zult het je niet beklagen. Langs het water is er een promenade, strand, park en barretjes in allerlei geuren en smaken.

Châtel-Montagne

Het mooiste dorp uit La Montagne Bourbonnaise, het zuidoostelijke deel van Allier, dat sinds 10 eeuwen gedomineerd wordt door een enorme Romaanse kerk op een heuvel. Tijdens de zomermaanden wordt deze tempel iedere avond op spectaculaire wijze verlicht. Ga dat zeker zien. Heel indrukwekkend hoe ze hun geschiedenis en cultuur in licht en geluid op dit gebouw projecteren.

Châtel-Montagne is niet groter dan het kerkplein, een restaurant (Le 16 Arts, aanraderke), bar en kruidenier, maar net daarom heeft het wel iets. Dat dorpse, de enkele passages van locals en toeristen, de verhalen aan de kerk en bij de epicerie. Geen haast, gewoon zijn, op de rem staan, op tijd een Kronenbourg 1664, un vin blanc et deux glaces, oui oui, j’aime bien. Santé.

Ook de moeite in dit gezellig plekje is de camping Retro Passion. Slaap hier, of passer op z’n minst voor een snack en potje aan de pooltafel. Hele leuke camping vol old timers, tot in de kleinste details.

Wandeltip: naast de kerk van Châtel-Montagne start er een makkelijke wandellus van 9 kilometer en die eindigt aan de Puy de Roc. Vanop die heuvel heb je een weids uitzicht over Châtel-Montagne en zijn groene heuvels.

Kunstenaarsdorp Châtel-Montagne

Wist je dat deze regio in de Allier - la Montagne bourbonnaise - de meeste legendes uit Frankrijk heeft voortgebracht?

Charroux

Dit middeleeuws dorpje is ‘un des plus beaux villages de France’. Met zijn vakwerkhuizen en zijn geplaveide straten heeft het z’n charmes van vroeger perfect behouden. Een bezoek aan deze plek combineer je met een sportieve namiddag in de vallei van Sioule (kajakken bijvoorbeeld) of door wijntjes te proeven bij de wijngaard van Saint-Pourçain.

Ook de moeite waard om te bezoeken:

La Montagne Bourbonnaise, een uitgestrekt en sereen middelgebergtegebied.

 

Actie en avontuur

La Loge des Gardes

La Loge Des Gardes is een skistation waarin de winter geskied wordt, maar dat in de zomer omgetoverd wordt in een outdoor park vol adrenaline en avontuur. Denk aan een hoogteparcours met death rides, skydive, kart parcours en een metershoge jump in een springkussen (ik heb er maar 2 minuten over gedaan om te durven springen van 3 meter hoog).

Het allerleukste is op de step met de pannenkoekenlift naar boven (net zoals je dat op skis zou doen met nostalgische geluidjes van de lift en al) en dan downhill steppen over gras of door de sparrenbomen. Die snelheid en vrijheid zijn heerlijk. En ook superleuk om samen met het gezin te doen.

Le Pal

Le Pal is een pret- én dierenpark in Saint-Pourçain-sur-Besbre. Oftewel, mega veel te zien (700 dieren) en te doen (30 attracties), en perfect voor alle leeftijden. Wij gingen vooral voor sensatie waarbij de Yukon Quad er, aan 90 km/uur, met kop en schouders bovenuit stak. Zalige attractie!

Wie langer dan één dag wilt blijven, logeert in een lodge naast de neushoorns of kamer met zicht op de giraffen en antilopen.

Plan d’eau de Saint-Clèment

Aan dit kleine mooie en rustige meer in Le-Mayet-de-Montagne vind je tal van wateractiviteiten zoals suppen, kanoën en waterfietsen. Je kan hier ook zwemmen, in de schaduw een boekje lezen, picknicken aan een houten tafel rond het meer, een go-cart huren of je wagen aan een hoogteparcours met twee death rides boven het meer. Drinken en eten kan hier ook. Prima uitvalsbasis voor een dag waterpret!

In de Natuur

Plateau de la Verrerie

Een korte makkelijke wandeling in een prachtige landschap met vlonderpad (doet een beetje denken aan de Kalmthoutse Heide) en mooi uitzichtpunt. Bij helder weer zie je zelfs de Mont Blanc. Het startpunt ligt aan de D478 vlakbij Saint-Nicolas-des-Biefs.

De Plateau de la Verrerie en zijn omgeving, des Monts de la Madeleine, ontdek je ook met de fiets of te paard.

Meer wandelingen in en rond Vichy vind je hier.

Puy-de-Dome

Allier ligt in de Auvergne en de Auvergne is de streek van de (inactieve) vulkanen. Puy de Dome is een mythische plek met een supermooi panorama over Europa’s grootste vulkanische complex. Je kan er door wandelen (ook met ezels!), neemt een treintje naar de top van de krater of maakt een rit met de mountainbike. Meer over de vulkanen te weten komen, kan bij themapark Vulcania.

 

Logeren in Allier

Wij verbleven in een vakantiehuis in Châtel-Montagne dat zwaar teleurstelde. Hierbij de link (en de link van gites.nl), alleen maar om je ervan te weerhouden om hier te boeken. Iets met stank, bebloede lakens, natte vloeren en een niet onderhouden terras.

Beter opties zijn deze verblijven:

Allier op de kaart

Alle highlights liggen redelijk dicht bij elkaar. Van Vichy naar Châtel-Montagne is het zo’n 30 minuten rijden.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandelen in Müllerthal, Klein Zwitserland, Luxemburg

Next
Next

[Update] Boerderijvakantie in Hof ter Lo