Wandelen en slapen in Oudenaarde
Met 2 op weekend. Man en ik. Hij wou stad, ik natuur. Dju. De kiem voor een echtelijk ruzietje? Nee hoor! Beide bleken elkaar als twee romantische zielen lieflijk te ontmoeten in Oudenaarde. Ook wel de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd.
Wandelen in de Zwalmvallei
Onderweg naar Oudenaarde slaan we het boekje Koplopen, met 5 wandelroutes in de Vlaamse Ardennen, open. Ik verkoop de Gourmand Route aan mijn man als the best of both worlds, want voor hem de streekbieren en voor mij het wandelen. Bovendien zijn de 10,5 km nog een behapbaar doel.
Kwestie van de Gourmand Route op de juiste toon in zetten, beginnen we door de innerlijke mens te spijzen in de Zwalmmolen, een gezellig restaurant met terras gelegen aan het begin van de wandeling. Eens de garnaalkroketten en frietjes achter de kiezen zijn, strikken we de veters van onze wandelbotinnes stevig vast en trappen we af.
De wandeling gaat over supersmalle paadjes, meestal in het groen, langs de rivier Zwalm, via hoge bomen, door velden en dorpjes, en met amper tegenliggers. De naam van de wandelroute doet vermoeden dat je veel cafés tegenkomt, maar dat valt dus eigenlijk wel een beetje tegen. We liepen langs een over te nemen zaak ‘Klein Zwitserland’, een gesloten zaak en eentje die gelukkig wel open was. Ter Biestmolen, met terras aan het water en van dezelfde eigenaar als die van De Zwalmmolen. Drie keer raden wat, behalve eten en drinken, nog een passie is van dieje mens?
Borrelen in Oudenaarde
Vanuit Zwalm is het 20 minuutjes rijden naar Oudenaarde. De stilte van de natuur en de gezelligheid van de stad liggen vlakbij elkaar, en dat maakt van de Vlaamse Ardennen een goeie bestemming als je niet wilt kiezen tussen beide.
Oudenaarde is een klein stadje met alles erop en eraan. Winkels, horeca en bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar. Op de Markt is er één gebouw dat er met kop en schouders bovenuit steekt en dat is het prachtige stadhuis. Volgens Victor Hugo is er '“in dit fantastische gebouw geen enkel detail dat het niet waard is bekeken te worden”. Andere troeven zijn de vele bruine bieren en het Centrum Ronde van Vlaanderen.
Mijn horeca-tips in Oudenaarde:
Markt 37, een wijnbar met een prachtig smaragd groen interieur in een authentiek herenhuis op de - surprise surprise - Markt.
Café Bonjour: veel bieren, vriendelijke man achter de toog en gezellig.
Vermijd Huis van Parma, niet echt aangenaam zitten en het eten was ook niet zo bijzonder.
Logeren in Oudenaarde
Slapen deden wij in Hotel Steenhuyse. Voor de verandering, ook op de Markt. Een hotel huist in een historisch pand - denk hoge plafonds en dunnen muren - met gigantische kamers. Echt huge! Die van ons had een bad pal in het midden. Tja, toch zat ruimte. Frisgroene appeltjes, Rituals badproducten, badjassen en een goed bed waren er ook bij. De kamers bieden zicht op de Markt of op de oude stadstuin. Het ontbijt is maar gewoontjes in vergelijking met de uitzonderlijke kamers. Prima voor één nachtje dus.