5 x wandelen in de Ardennen (goedgekeurd door kinderen!)

Wanneer wandelen je favoriete tijdsbesteding geworden is, het volop herfst zonder een druppel neerslag, de kinderen vakantie hebben en je door corona niet naar het buitenland kunt of niets binnen kunt doen, zit er maar één ding op: wandelen in de Ardennen!

Samen met de kinderen (toen 6 en 8 jaar) en de camper zakken we 5 dagen af naar het zuiden van ons land. De deal met de kinderen was: jullie doen jullie goesting in de mobilhome (lees: schermpjes, schermpjes en nog eens schermpjes), maar we wandelen minstens 5 km per dag. Na een dag nadenken was het van “oké dan”. Off we go!

#1 Fondry des Chiens in Nismes

In Nismes, gelegen in een uithoek van de provincie Namen, vind je Fondry des Chiens, ook wel de Grand Canyon van België. Een bijzondere eeuwenoude rotsformatie van 20 meter diep en 100 meter lang waar je langs en door wandelt. De durvers klimmen er zelfs op.

Aan de kerk van Nismes starten er diverse wandelingen die je langs de Fondry des Chiens leiden:

  • Le Fondry des Chiens van 4 km (bewegwijzering rode rechthoek)

  • La Roche aux Faucons van 7 km (bewegwijzering gele rechthoek)

  • Les Abannets van 9 km (bewegwijzering rode rechthoek met witte streep in het midden)

Omdat het onze eerste wandeldag was en we redelijk laat begonnen, kozen we voor de kortste route. De Fondry des Chiens is misschien de meest indrukwekkende, maar lang niet de enige ravijn die je passeert. Eindigen doe je in Jardins d’O, het park van Nismes met waterspeeltuin en prachtige vijver waar je ook een bootje kunt huren.

Als je meer tijd hebt, kies je voor de lange wandeling en kom je langs La Roche à Lomme. Vanop die rots, bedekt met mediterrane flora, geniet je van een schitterend panorama over de vallei van de Viroin.

Fondry des Chiens praktisch:

  • Vetrek aan de kerk van Nismes.

  • Route Fondry des Chiens. Volg de rode rechthoek.

  • Wandeling van 4 km. Duur ongeveer 1,5 uur.

  • Moeilijkheidsgraad 3/5.

  • Er is voldoende parkeergelegenheid naast het toerismekantoor.

 

#2 Ladderwandeling in Rochehaut

De ladderwandeling vanuit Rochehaut is een specialleke. Die heeft zowel mij als de kinderen volledig ingepakt. Omwille van de prachtige landschappen en het hoge avontuurgehalte.

Ik heb tijdens die wandeling adembenemend letterlijk ervaren. Het was er zo zot schoon dat mijn adem stokte. Het gebeurt zelden dat de natuur me zo intens doet verstijven, maar daar, met zicht over de kronkelende Semois, de sparren in dramatische herfstkleuren en het zonnetje op onze snoet… dat was gewoonweg prachtig.

Wat de kinderen vooral zal bijblijven, zijn de indrukwekkende hoogtes, de steile klimmen en dalen over onder meer enorme blootliggende boomwortels, en uiteraard dé ladders. Deze ladderwandeling is sensationeel. Uniek in z’n soort en alleen voor de getrainde wandelaars zonder hoogtevrees.

ladderwandeling Praktisch:

  • Vertrek vanuit het centrum van Rochehaut.

  • Route 43. Volg de rode ruit.

  • Wandeling van 7 km. Duur ongeveer 3 uur.

  • Moeilijkheidsgraad 5/5.

  • Voldoende gratis parkeergelegenheid in en rond het centrum van Rochehaut.

Een alternatief op de ladderwandeling is de wandeling van de Crêtes (route 30 van 3,5 km te volgen via rode ruit) met vertrek vanuit Frahan, het lager gelegen dorpje in een bocht van de Semois. Ook een heel tof pad en toegankelijker voor kleinere kinderen.

 

#3 Wandelen langs de Ourthe vanuit Bérismenil

Bérismenil? Het zei mij ook niks. Niet ver van La-Roche-en-Ardenne stelt het dorpje met niet meer dan een paar huizen en mooi kerkje ook niet veel voor. Dat in tegenstelling tot zijn omgeving.

Wat een ongelofelijke verrassing was me dat! Zooooooo mooi. OMG! We volgden de route 6. Na het dorp gaan we de heuvels op, de bossen in en zakken we tot aan de ongerepte oevers van de Ourthe. Vanaf daar wordt het wandelen wat uitdagender, want je moet soms over boomstammen klimmen of je vasthouden aan de stammen om maar niet om te vallen.

Na de rivier volgt een zeer steile klim terug naar boven. Daarna wandel je door dichte rijen sparren, langs velden en kom je uiteindelijk terug aan de kerk.

Een zeer afwisselende en prachtige wandeling. Dikke aanrader!

Bérismenil praktisch:

  • Vetrek aan de kerk van Bérismenil.

  • Route 6. Volg het gele kruis.

  • Wandeling van 8,5 km. Duur ongeveer 3 uur.

  • Moeilijkheidsgraad 5/5.

  • Parkeren aan de kerk.

Nog goesting in een wandeling vanuit Bérismenil? Ga dan voor Le Rocher de Hérou. Vanop die rots heb je een prachtig uitzicht over een meander van de Ourthe, één van de mooiste landschappen van België. Of volg route 6, maar wijk dan af naar de blauwe route en bezoek de site van Cheslé, een natuurlijke en buitengewone vesting die eeuwen geleden bewoond werd door de Kelten. Ook hier geniet je vanop de rotsplateau van een schitterend panorama over de Ardennen.

 

#4 Een alternatief op de Ninglinspo

Wie een beetje graag in de Ardennen wandelt, hoorde al ongetwijfeld van de Ninglinspo. Dat is de wandeling die je langs het enige bergriviertje van ons land en een kluwen van rotsen gidst. Een uniek stukje natuur.

Verheugd arriveerden wij - op een zaterdag tijdens de herfstvakantie in volle lockdown - aan de start. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat de wandeling afgesloten werd door de politie. Te veel volk wat het coronagewijs onveilig maakte. Dju!

Gelukkig deed ik de wandeling eerder al eens. Beeldend bewijs hieronder.

Dan maar aan alternatief opzoeken en dat werd de 18a, te volgen via rode rechthoeken. Deze vertrekt vanuit Nonceveux, het dorpje vlakbij de Ninglinspo, en gaat dan een hele tijd langs de Amblève. Onderweg kom je een hoopje rotsblokken tegen in de rivier waar de kinderen op kunnen spelen. Vervolgens gaat het hogerop in de bossen en terug naar Nonceveux.

Een fijne rustige en mooie wandeling, maar - we moeten eerlijk zijn - niet zo spectaculair als de échte Ninglinspo.

Wandeling vanuit Nonceveux praktisch:

  • Vertrek in Nonceveux.

  • Route 18a (bewegwijzering rode rechthoek).

  • Wandeling van 9 km. Duurt ongeveer 3 uur.

  • Moeilijkheidsgraad 4/5.

  • Parkeren in Nonceveux of langs de hoofdbaan.

 

#5 Wandelen aan de stuwdam van Gileppe

Onze laatste wandeling vertrok aan de stuwdam van Gileppe in Jalhay. Deze dam met enorme stuwmeer werden gebouwd in 1878 en is daarmee één van de oudste dammen van Europa. De dam wordt bewaakt door een indrukwekkend beeld van een leeuw van 13 meter hoog.

In niet coronatijden zou je hier de lift kunnen nemen naar de panoramatoren van 77 meter hoog, iets kunnen eten in de brasserie of je kunnen wagen aan een hoogteparcours.

Nu werden we beperkt tot een wandeling en dat was prima! Je hebt hier de keuze tussen routes van 3,2 km, 3,3 km, 8,7 km of 15,6 km. Die laatste leidt je helemaal rond het meer. Omdat we al wat kilometers in de benen hadden van de afgelopen dagen kozen we voor het leerpad van 3,3 km.

Langs dit pad vind je infoborden over de natuur en de jacht, en geniet je van prachtige uitzichten over de dam en zijn impressionante toren. De laatste meters gaan door een prachtig herfstbos.

Leerpad van Gileppe praktisch:

  • Vertrek aan de stuwdam.

  • Volg nummer 3 of de blauwe ruit.

  • Route van 3,3 km. Duurt ruim een uur.

  • Moeilijkheidsgraad 2/5.

  • Gratis parkeren net boven de stuwdam. Adres: route du Barrage 55a in Jalhay.

 

En, staan je wandelschoenen al klaar?

 

Survival training in Nismes

Ben je nog niet helemaal zeker van je wandelbenen? Ga twee dagen op survival training in Nismes. Wedden dat je daarna de smaak (en het lef) te pakken hebt?

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Reizen in 2020

Next
Next

Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar