Wadlopen over de Waddenzee (Holland National Parks 3/3)

De Waddenzee is Werelderfgoed van Unesco. En volkomen terecht. Het landschap en hoe de natuur daar om de haverklap verandert is absoluut een wereldfenomeen.

Wadlopen: een unieke ervaring

Ik heb het wel eens over een weids uitzicht zoals hier, hier en hier, maar dit steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Voor, links, rechts en achter zie je niets. Geen huis, geen auto, geen paal, geen wat dan ook, helemaal niets. Alleen lucht, in de verre verte de zee en onder je voeten de modderige zeebodem. Echt heel speciaal.

Het lijkt alsof je er van de wereld bent, op een andere planeet. Een bijzondere gewaarwording. Hoe langer je loopt, hoe meer de wind je hoofd leeg zuigt en hoe meer je in the moment komt. Eén met de natuur. De rest zal je een worst wezen.

Na zo’n 3 km wadlopen sta je dan plots in de branding en zie je in de verte Engelsmanplaat, één van de 11 onbewoonde waddeneilanden, Schiermonnikoog en bij helder weer Ameland.

wadlopen paesens moddergat.png

Wadlopen: praktisch

Wij liepen onze tocht samen met een enthousiaste gids van Stichting Oan ‘e dyk. Een vat vol informatie, maar ook iemand die je beschermt tegen verraderlijke getijden en die elke stroming op de drooggevallen zeebodem kent.

Tip 2: trek oude veterschoenen aan die je desnoods daarna kunt weggooien en een korte broek, want zowel je doorweekte schoenen als benen hangen na de tocht helemaal onder de modder. En dat is voor een beetje avonturier niet erg, integendeel!

Aan de start van het wadlopen

Aan de start van het wadlopen

Na het wadlopen

Na het wadlopen

panorama wadlopen.png

Dorpje Paesens-Moddergat

Onze tocht over de Waddenzee vertrok vanuit het vissersdorpje Paesens-Moddergat. Bekend als mooie plek om te wadlopen, om zijn visserscultuur en hoge dichtheid aan kerken. Er staan er hier maar liefst 7!

Varen over de Waddenzee

Voordat we Nederlands’ populairste nationale sport ontdekten, gingen we nog even varen. Om de verhouding tussen zee en wad te zien en beter te snappen hoe maf dat natuurverschijnsel eigenlijk wel is. De dynamiek tussen het getij, de wind, slik, zand en water is uniek.

Het was ook de bedoeling om zeehonden te spotten, maar we hadden helaas te weinig tijd om de habitat van die schattige beestjes te bereiken. Da’s voor een volgende keer!

Camping aan het Lauwersmeer

De wadden liggen in een uithoek van Nederland. Ik kan me voorstellen dat je hier niet ‘even’ komt en dus er liefst een nachtje of twee aan vast hangt.

Wij logeerden in een bungalow van Camping Lauwersoog. Prima nette huisjes met zicht op het stille Lauwersmeer. Ook gezellig is hun restaurant het Booze Wijf. De naam doet anders vermoeden, i know, maar het is er echt knus.

Wist je trouwens dat je hier vlakbij nog een ander Nationaal Park vindt? Het Dark Sky Park. Hier wordt het nog echt pikdonker ‘s nachts, omdat er geen lichtvervuiling is. Zin om de duisternis te beleven en te wandelen onder een felle sterrenhemel? Ontdek hier de wandelroutes.

Rust, stilte en ruimte in nog meer beelden hieronder. Enjoy!

 

Deze blogpost komt voort uit een samenwerking met NBTC Holland Marketing.

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Natuurpracht in Le Crotoy, aan de baai van de Somme

Next
Next

Fietsen door de Hollandse Duinen (Holland National Parks 2/3)