Tips om meer te bewegen

10.000 stappen per dag is de maatstaf. Dat lees je hier en daar wel eens. Maar eigenlijk, dat is maar een cijfertje. Het gaat erom dat je iedere dag beweegt, en wat voldoende is voor jou, dat bepaal je zelf. Het is wel zo dat je niet te veel kunt wandelen. Hoe meer je wandelt, hoe langer je gemiddeld leeft. Het is wetenschappelijk bewezen dat met elke vijfhonderd tot duizend extra stappen per dag de kans op overlijden aan wat voor oorzaak dan ook, significant afneemt. Ook voor je mentaal welzijn heeft veel buiten bewegen alleen maar voordelen. Het zet wat vast is letterlijk en figuurlijk in beweging. En dus geef ik je heel graag tips om iedere dag meer te bewegen (lees: voornamelijk wandelen). Het is niet zo moeilijk. Kwestie van een beetje plannen en creatief zijn. En ik zweer het, de return is immens.

Oké, here we go!

15 tips om iedere dag meer te bewegen

  1. Begin rondjes te wandelen in je huis van zodra je gebeld wordt.

  2. Schaf light stapschoenen aan. Geen sneakers, maar echte wandelschoenen. Die zetten je ongetwijfeld aan om meer meters te zetten.

  3. Doe een wandeling tijdens de middaguren en eet je boterhammetjes onderweg. Met een zittend beroep is het niet nodig om ook 's middags op een stoel te zitten.

  4. Bekijk je agenda en plan je wandelingen in. Zijn er meetings die je al wandelend kunt doen?

  5. Plan een wandeling tussen twee andere gewoontes in. Bijvoorbeeld: nadat je 's morgens je tanden hebt gepoetst en voordat je begint te werken. Of meteen na het werk nog voordat je begint te koken.

  6. Parkeer je auto altijd zo ver mogelijk.

  7. Draag een sporthorloge en stel dagelijkse stapdoelen in. Dat is een zeer efficiënte stok achter de deur.

  8. Ga altijd te voet naar de bakker of apotheker in de buurt. Weer of geen weer. Altijd!

  9. Vragen je kinderen om mee te pingpongen of om op de trampoline te gaan? Gewoon doen! Elke stap telt.

  10. Staat er nog een huishoudelijk klusje op je to do-lijst? Prima, want stofzuigen, de propere vaat of was terug in kasten zetten en lakens verschonen tellen allemaal op.

  11. Wacht niet tot je garage vol staat met lege flessen tomatensaus of wijn, maar ga regelmatig met een boodschappentas lege flessen naar de glasbak en doe nog een ommetje op de terugweg.

  12. Op kantoor is elk excuus om op te staan goed: koffie halen (geen thermos op je bureau zetten!), een velletje printen, iets vragen aan een collega verderop.

  13. Al werk je op de 8e verdieping, ga met de trap.

  14. Heb je een toffe buur die ook thuis werkt. Spreek af voor een lunch walk.

  15. Wandel rondjes rond de eettafel. Ideaal wanneer je ff door Instagram scrolt of het weer wilt checken op je telefoon.

Gebruik een tracker om iedere dag meer buiten te bewegen

Over een stok achter de deur gesproken zoals een sporthorloge bij tip 7: ik heb nog een hele efficiënte, en dat is een tracker op papier. Een zogenaamde goede gewoontes-tracker die je helpt om doelen te bereiken en nieuwe gewoontes aan te leren. Ik heb er speciaal eentje gemaakt om meer buiten te bewegen.

Het gebruik is simpel.

  • Bepaal zelf een doel: wat betekent voor jou meer buiten bewegen? Is dat een kwartiertje wandelen per dag, een half uur lopen of wandelen, of nog iets anders?

  • Kleur een bolletje iedere keer dat je je doel behaalde.

  • Beloon jezelf na 100 keer je doel bereikt te hebben (of vaker, dat mag altijd :))

Onthou, de voordeur achter je dicht trekken, is het moeilijkste. Eens je vertrokken bent, loopt het los en smaakt het naar meer. Wedden?

Ik hoop dat deze tips en tracker je helpen om iedere dag meer te bewegen. Want je weet, meer beweging, zeker buiten, is goed voor je fysieke en mentale welzijn. Het zet alles in beweging, ook je gedachten. Dat biedt perspectief en rust. Het geeft zuurstof, plezier en vrijheid.

Happy hiking!

Sylvie

Sla onderstaande pins op je Pinterest bord!

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandelen in Bergen op Zoom

Next
Next

Citytrip Kopenhagen (ideaal met kinderen!)