Roadtrip met de camper door Noord-Brabant
Wie roadtrip zegt, denkt misschien aan epische roadtrips door het Spaanse Andalusië of British Colombia, maar weet je? Ze kunnen net zo goed episch én ook dichtbij huis zijn. Wij trokken met onze camper naar het Nederlandse Noord-Brabant, net over de grens, en genoten daar 6 dagen van verrassende natuur, cultuur en gastronomie.
We vullen onze fris gewassen witte Chausson met wat kleren, diepgevroren spaghettisaus, chips en brood, een boek of twee, proper lakens, en klaar. De benzinetank is vol en wij hebben er zin in. Off we go!
Nog geen uur later komen we aan op onze eerste bestemming: de spoorzone in Tilburg. Hoe zalig is dat!?! Minder dan 60 minuten en je bent al in een heel andere omgeving! Noord-Brabant is dichterbij dan je denkt.
Op het goede spoor in Tilburg
We parkeren onze camper op de stadscamping van Tilburg. Een groene strook gelegen aan het spoorpark in hartje Tilburg. Deze omgeving bruist. Toen wij er waren, was er een circusfestival aan de gang (hallo sfeer!) en ik kan me voorstellen dat ze er wel vaker een evenementje hebben. Maar ook zonder zit je hier goed.
In het park beklim je de Kempentoren van 35 meter hoog. Zo hoog dat je boven een fenomenaal uitzicht hebt over de provincie én kriebels in de buik, want de toren is zo hoog dat ie wat heen en weer gaat.
Even verder, aan het station, vind je Lochal, een absolute must see! In deze compleet vernieuwde industriële parel zijn de stadsbibliotheek, werkplekken, meeting rooms en een koffiebar gevestigd. Je komt er ogen te kort. Het is zo knap gedaan. Echt een prachtig gebouw.
Hongerke gekregen? Dan zijn Gourmet Market Central Station, een levendige indoor food hall, Eetbar De Wagon (ja ja, je eet daar echt in een oude wagon uit de vorige eeuw) of RAW goeie opties.
Een inspirerende omgeving. De Spoorzone is voor de inwoners iets om trots op te zijn en voor de rest iets om absoluut te bezoeken.
Door de duinen op een mountainbike
We ruimen ons boeltje op en trappen het gaspedaal weer in. Na een half uur zitten we in een compleet ander landschap: van de stad naar de overweldigende natuur van de Loonse en Drunense Duinen. Dit Nationaal Park wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Je vindt hier namelijk de grootste stuifzandgebieden van West-Europa, en die zijn echt zwaar de moeite. Zo zo weids, wat een vrijheid en wat een dépaysage (da’s zo’n Frans woord waar we in het Nederlands toch echt wel een goeie vertaling van missen, vind je niet?).
Je ontdekt de natuur te voet, te paard of met de fiets. Wij kiezen voor mountainbikes. Die huren we bij Herberg De Drie Linden in Drunen. Vanuit daar starten twee routes: een groene van 16 km of een zwarte van 25 km. Wij gaan voor de lange om de zandvlaktes niet te missen. Puur genieten!
We fietsen over slingerende singletracks en spannende hellingen, door gekleurde herfstbossen en langs de stuifduinen. Wat een pracht. Ik geniet van de natuur, adrenaline en de frisse buitenlucht op mijn armen en in mijn gezicht. Een zalige namiddag!
Ik kan het iedereen met sportieve avontuurlijke kinderen zeker aanraden. Wij deden 2 uur over 25 km, maar waren inclusief water- en Brabantse eierkoekenpauze 3,5 uur weg. Geen minuut te veel.
kuieren door Vestingstadje Heusden
Omdat we voor het donker willen aankomen, rijden we nog met het zweet op de armen verder naar onze tweede overnachting: de camperplaats van Heusden. Die is prachtig gelegen aan het water. Er echt van genieten doen we pas een dag later, want de avond valt al snel en de douche roept.
Na die verfrissing trekken we het stadje in voor een meer dan verdiende hartige en zoete pannenkoek bij de enige echte Pannekoekenbakker van Heusden. Lekker en gezellig. Die avond vallen we snel en voldaan in een diepe slaap. Wat kan vakantie deugd doen!
‘s Morgens schieten we in onze kleren en gaan we meteen naar buiten. Niet nodig om in de camper iets te weten, want in Heusden ontbijt je bij Bakkertje Deeg. Een prachtig winkeltje met gelauwerde bakker, want hier maken ze hét lekkerste worstenbroodje van Brabant. En ja, dat was kei en kei lekker!
Bourgondisch ontbijt achter de kiezen en dus genoeg energie om aan onze stadswandeling met gids Harrie te beginnen. Harrie vertelt ons over de geschiedenis, die niet altijd even rooskleurig was, de lokale kenmerken en neemt ons mee over de kenmerkende wallen. Hij verklapt ook dat Amerikanen en Chinezen hem tijdens de wandeling wel eens vragen wanneer het museum dicht gaat. Dat zegt genoeg, zeker? Heusden is pittoresk, klein en ademt een rustgevend vredig sfeertje. Heerlijk om door te kuieren.
‘s-Hertogenbosch has it all
We rusten ff uit in de camper, maar niet lang. Onze volgende halte wacht. En daar komen we 20 minuutjes later alweer aan: camperplaats Den Bosch. Een hele nette plek op 1,5 km van het centrum van ‘s-Hertogenbosch.
We wandelen kriskras door de smalle steegjes, staren naar het machtige stadhuis en kathedraal, staan versteld van zoveel mooie kleine boetiekjes en houden op tijd halt in één van de vele sfeervolle cafeetjes. Wat een gezellige stad zeg!
‘s-Hertogenbosch heeft alles wat je nodig hebt voor een nachtje citytrip niet te ver van huis. Geen gedoe, gewoon een hele fijne binnenstad met veel winkels, terrassen, restaurants en zelfs een bruisend nachtleven als het ietsje meer mag zijn. Onthoud: de Korte Putstraat en de hippe wijk Uilenburg. De eettentjes die alvast werden goedgekeurd: eetbar Dit (een must, alleen al omwille van de menukaart, je snapt het wel wanneer je er bent, echt hilarisch) en Tante Pietje.
Wandelen in De Moerputten
Dag 4. Ontbijtje in de camper met brood en omelet. Terwijl de kinderen nog ff gretig van de wifi gebruik maken, doen wij de afwas en dan is het weer tijd om verder te reizen. Maar niet ver hoor. Een kwartier later stationeren we aan de start van een wandeling van 5 km in het natuurgebied De Moerputten. Het is één van de weinig overgebleven laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren met bospaden en een slingerend vlonderpad, maar dé eyecatcher is toch wel de 600 meter lange oude spoorbrug over de veenplassen. Heel mooi en bijzonder om over te lopen.
Hoog in de hemel in Vught
In de namiddag staat er nog een actief uitje op het programma. We onderbreken al dat actiefs met een zonnige lunch bij Hemels in Vught. Alleen al voor de locatie is deze plek een omweg waard. Het restaurant is namelijk deels gevestigd in de oude Petruskerk. Heel knap hoe beide in elkaar overvloeien. Daarnaast is de inrichting warm en het eten hemels (ja, echt!) lekker.
Oké, en weer verder. Een herfstvakantie zonder hoogteparcours? Nee, dat kan niet! Gaan hangen in de touwen van het klimbos Ijzeren Man in Vught was voor ons dan ook een no brainer toen we deze roadtrip aan het voorbereiden waren. Ik vind dat een heerlijke activiteit om samen met de kinderen te doen. Iedereen buiten, iedereen in beweging en niemand die zeurt (tenzij ze blijven hangen in het midden van een death ride).
Bij de Ijzeren Man zijn er tientallen parcours: van blauwe en groene routes tot mission impossible inclusief een vrije val van 15 meter. Genoeg variatie dus. Maar toch, als we heel kritisch zijn, hebben andere hoogteparcours ons tot nu toe meer kunnen amuseren. Zij die overigens geen goesting hebben in al dat geklim, zitten hier prima, want Ijzeren Man is rustig gelegen in het groen aan het water (met voldoende horeca). Het voelt een beetje als Zweden hier.
‘s avonds logeren we in de gezellige tuin van minicamping De Groene Donk in Den Dungen en blijven we rustig in onze camper. De diepgevroren spaghettisaus gaat eraan en het verstand gaat op nul wanneer we met z’n vieren op de bedden ploffen voor vertier op tv.
Mocht het weer het toelaten, is dit ook de ideale plek om je (reis)hangmat uit de ‘garage’ te halen en ff te chillen met een boekje in de tuin.
Op de koffie bij de barones
Na de ochtendshift rijden we verder en vinden we vlakbij onze camping het statige en 1000 jaar oude Kasteel Heeswijk. Het heeft Disney-allures die ons naar binnen lokken, maar niet voor meer dan lekkere warme chocolademelk en lokaal blond bier Bij De Barones in het koetshuis. Je kan ervoor kiezen om entree te betalen en dan het hele kasteel te ontdekken, alleen hadden wij daar toen niet zoveel zin in. Rond het kasteel maak je een mooie wandeling van 4,7 km door bossen, lanen en velden.
Verrassend Veghel
Had ik al gezegd dat Noord-Brabant bijzonder verrassend is? Wel, we kregen de tip om naar Noordkade in Veghel te gaan en dat was weer iets helemaal anders. In dit industrieel erfgoed stromen kunst, cultuur, entertainment en gastronomie door elkaar heen. Het is een bijzondere samensmelting aan van alles en nog wat. Daarom is het - althans, dat was het voor ons - in eerste instantie even zoeken. Uiteindelijk vinden we ons plekje bij DIS voor een lekkere lunch.
In het Brabant van Van Gogh
Wie Brabant zegt, denkt aan Vincent Van Gogh. Het landschap inspireerde hem mateloos. Hij verbleef bijna twee jaar in Nuenen en maakte hier een kwart van zijn oeuvre en zijn eerste meesterwerk, De aardappeleters. Ik was wel benieuwd naar ‘zijn Brabant’.
Op de laatste avond van onze roadtrip eten we bij De Watermolen van Opwetten in Nuenen, een watermolen die door Van Gogh bezocht en geschilderd werd. We dineren hier gezellig aan een ronde tafel. De sfeer is ontspannend en het eten heerlijk.
Slapen doen we bij Camperplaats Croy in Aarle-Rixtel, een superfijne plek in het groen nabij het kasteel Croy en aan de start van talrijke wandel- en fietsroutes. We worden ontvangen met gebak, hebben een hele ruime nette plek en betalen hiervoor echt bijna niets (ik bedoel, 15 euro per nacht is echt niet veel hé). Toppertje!
‘s Morgens rijden we naar onze laatste activiteit: de Van Gogh-wandeling van 10 km. We starten in dé Van Gogh-village Nuenen en wandelen vervolgens via wandelknooppunten door ‘zijn’ boerenland met slingerende beken en uitgestrekte natuur waarin de schilder zijn ouders na een ruzie opzocht. Hij vond de natuur hier “opwekkend” en “onuitsprekelijk mooi”. Zie je hem hier uren aan een stuk al observeren? Het landschap, de oude lindeboom in Nuenen, de molen De Roosdonck en daar waar de woning van ‘De aardappeleters’ stond, zijn niet te missen hoogtepunten.
Weetje: Nuenen ligt vlakbij Eindhoven. Een bruisende stad vol verrassingen. Misschien wel de uitstap waard?
onze roadtrip In ‘t kort
Geen zin om veel te lezen? I’ve got you covered. Ik zet onze slaapplekken en activiteiten op een rij.
Dag 1
Slapen bij Stadscamping Tilburg
Uit eten in Gourmet Market Central Station
Dag 2
Lochal ontdekken
Mountainbiken in de Loonse en Drunense Duinen
Dineren bij de Pannenkoekenbakker in Heusden
Slapen aan het water bij Camperplaats Heusden
Dag 3
Stadswandeling met gids door Heusden
Stadswandeling door ‘s Hertogenbosch en gastronomisch genieten
Slapen bij Camperplaats Den Bosch
Dag 4
Wandeling over de spoorbrug in natuurgebied De Moerputten
Lunch bij Hemels in Vught
Hoogteparcours bij de Ijzeren Man in Vught
Slapen op minicamping De Groene Donk in Den Dungen
Dag 5
Koffie bij Kasteel Heeswijk
Noordkade Veghel ontdekken
Uit eten bij De Watermolen van Opwetten
Slapen bij Camperplaats Croy
Dag 6
Van Gogh-wandeling in Nuenen
Noord-Brabant, wij komen terug
Wat een heerlijke herfstvakantie was me dat! Zo dichtbij huis en eens je er bent is er zoveel variatie op korte afstand van elkaar. Natuur, cultuur en gastronomie versmelten in één provincie. Ideale vakantiebestemming, me dunkt.
Benieuwd of ik jou geïnspireerd heb om zelf Noord-Brabant te ontdekken. Laat me iets weten hé :).
Ook goesting gekregen in een vakantie met een camper? Ik heb iets handig ontdekt: Camper Champ, een site waar je de huur van een camper kunt vergelijken. Probeer het eens uit!