Op reis met de camper in het hoogseizoen

Op reis met de camper is altijd een beetje een avontuur. Tel daar nog eens het hoogseizoen bij, en het wordt een mega avontuur. Maar niet altijd in de positieve zin van het woord. Hieronder lees je mijn eerlijke ervaring over reizen met een camper in de zomermaanden.

Alles bij de hand

Een mobilhome is een huis op wielen. Je hebt dus steeds alles bij de hand en zou gedurende een aantal dagen - in ons geval zijn dat er drie - in het wild op je eentje kunnen functioneren, want stroom, lopend (warm) water en sanitair zijn aan boord. Klinkt romantisch?

Wellicht is het dat ook, alleen verkiezen wij toch een camping omwille van de veiligheid, voorzieningen die toch handig zijn (denk aan een grotere afwasbak en meer stroomkracht) en daar valt meer te beleven voor kinderen. In het wild of op een parking gaan ze geen vrienden maken, om maar iets te noemen. Plus, kinderen blij = mama en papa ook blij, en meer rust.

Disclaimer: een aantal links in deze blogpost zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer jij iets via die link boekt zonder dat de prijs voor jou wijzigt. Oftewel, een kleine moeite voor jou en een grote support voor mijn blog! Waarvoor dank :)

op reis met de camper

Op de camping in Tschagguns/Schruns waar er gelukkig nog één plekje was.

Nadeel van op reis met de camper in het hoogseizoen? Volle campings

Probleem is echter dat het onmogelijk bleek om op voorhand een campingplek te reserveren voor minder dan 3 nachten of zelfs een week en dat we daarom tijdens onze zomervakantie heel wat tijd verscheten aan het zoeken naar een camping. Googlen, weersomstandigheden checken, bellen, en dat riedeltje keer op keer herhalen, omdat de campings overvol zitten. Zeker in Slovenië. Man, wat was dat? Om moedeloos van te worden. En als je iets op vakantie wel kunt missen, zijn het stress en frustraties.

op reis met de camper

Camper parking in Bled.

Op aanraden van campings zelf en onze omgeving reden we soms heel vroeg in de ochtend richting een camping, op hoop van zegen, om dan in een volgepakte receptie terecht te komen of festival-toestanden buiten aan de ingang te treffen. Zoveel mensen op slippers, campers, busjes, rugzaktoeristen en jeeps met tent op hun dak. Echt zot.

Om van weg te lopen. Wat we dan ook deden. Omdat het niet anders kon, maar ook omdat het gewoon niet aangenaam was. Aan de Bodensee bleven we niet langer dan één nacht en Slovenië werd beperkt tot 3 nachten (waarvan 2 op een parking) terwijl dat dé aanleiding was van onze reis. Zonde! (wel een hele goeie reden om nog eens terug te gaan in het laagseizoen :))

op reis met de camper = Slow travel

We reisden vanuit België, over Duitsland en Oostenrijk tot eindbestemming, Slovenië. Op papier is dat 1200 km rijden. Twee dagen flink karren en je bent er, zou je denken. Alleen is dat met een mobilhome toch anders, vind ik. We hebben ervoor gekozen om traag op en terug te rijden, wat maakt dat je nooit ergens lang bent, en alles snel maar even ziet. Maar zelfs al zou je doorrijden, kan dat niet snel met een mobilhome. Voor wie op reis met de camper gaat, is het van de slow travel met een aximum snelheid van 110km/u. Onze ervaring is dat een goeie 400 km per dag rijden waar je dan zo’n 6 uur over doet echt wel de max is. Zowel voor de chauffeur, als voor de kinderen die achterin zitten.

roadtrip europa
familievakantie mobilhome

Strategie aanpassen

Volgend jaar, mochten we terug op reis met de camper gaan, zullen we dat anders aanpakken. Ik denk dat we dan minder ver zullen gaan, onze bestemming gaan beperken tot één of twee regio’s en de campings of camperplaatsen op voorhand gaan reserveren. En dus ook minder campings gaan doen. Oftewel, langer op een plek zitten en daar meer tijd nemen om de omgeving te ontdekken.

Denk je nu dat wij een matige vakantie hebben gehad? Oh no, zeker niet! Het was een fantastisch avontuur. We hebben zo veel gezien en gedaan, we hebben als gezin kei fijne momenten gehad, memories for life, en reizen met een mobilhome is echt wel fijn hoor. Alleen moet je met een aantal dingen rekening houden, that’s it.

Gezelligheid op de camping. Love it!

Gezelligheid op de camping. Love it!

En jij?

Reis jij ook met een camper? Of reis je ook zonder plan tijdens de zomermaanden? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw ervaring! Herken je de volle campings, de slow travel? Hoe pak jij dat aan?

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandelen in Mechelen: een lus natuur vanuit Heffen

Next
Next

Waarom zou je in godsnaam deelnemen aan Expeditie Natuurpunt?