Onthaasten in het Zweedse Värmland
Zweden, ver? Welnee! Je legt minder kilometers af met de auto om het land te bereiken dan om tot in Zuid-Frankrijk te komen. Je bent wel langer onderweg, maar relaxen op het dek van een schip en slapen in een kajuit is allesbehalve vervelend. De regio Värmland ligt in het oosten, tegen de Noorse grens en aan het grootste meer van het land, de Vänern. Vanuit Göteborg, waar je aankomt met de ferry, is het zo’n drie uurtjes rijden. Het gebied is nog dunner bevolkt dan de rest van Zweden.
Hoewel het net zo groot is als België, telt het slechts 280.000 inwoners. Het is hier dus nog ontzettend rustig. Je kan hier makkelijk een week niemand tegenkomen. Dat is dan wel buiten de dieren gerekend, want in de bijzondere wildernis van Värmland lopen elanden, wolven en beren rond. Ook bevers zijn er in overvloed. Veel organisaties bieden dan ook een eland- of beversafari aan. Ook een trektocht met husky’s bij maanlicht is mogelijk.
Vlotvaren
Met zoveel ruimte en liefst vijfduizend meren, is het niet gek dat Värmland zich uitstekend leent voor wateractiviteiten. Typisch Zweeds is vlotvaren. Dat is tegen maximaal 4 km per uur, al dan niet met een zelfgebouwde raft, de Klarälvenrivier afdalen. Honderd kilometer van de stroom (in totaal 480 km lang) is geschikt voor recreatief gebruik. Om dit traject af te leggen, heb je een week nodig.
Minder lang of maar één dagje varen kan ook. Ik ondervond dat één dag prima is. Aan het eind was ik volledig ontspannen en één met de rivier. Een heel bijzondere ervaring. Als je besluit om te overnachten op het vlot of naast de rivier in een tentje en de dag erna verder kabbelt, wordt het wellicht nog specialer. Het is eveneens heel leuk om je eigen raft te bouwen. Dat is ware teambuilding. Enkel met touw en zo’n vijftig boomstammen bouw je samen een varend gevaarte. Dit doe je overigens in het water, want een vlot weegt makkelijk één ton.
Vlotvaren is een groepsactiviteit. Afgezien van het bouwen, vergt het niet veel moeite, althans als het mooi weer is, maar alert blijven is wel een noodzaak. Hierdoor combineer je qualitytime met je gezin met een sportief element en dat in een adembenemend landschap. Als je toch enige verveling vreest, huur je eveneens een kajak of een kano of neem je vislijnen mee aan boord. Zo kan je na een dagje dobberen je eigen (vlag)zalm, baars en/of snoek grillen op de barbecue. Heerlijk!
Wild kamperen
Värmland is een echte speeltuin voor sportievelingen. Naast vlotvaren of andere wateractiviteiten en fietsen behoren wandelen en paardrijden in de bossen eveneens tot de mogelijkheden. Ook deze activiteiten maak je zo lang en zo avontuurlijk als je wil. Zo kan je bijvoorbeeld bij Lakene Gård een paard huren voor een paar dagen.
Wat het avontuur vergemakkelijkt en stimuleert is het Zweedse allemansrecht. Deze wet houdt in dat je vrij gebruik mag maken van de omgeving, mits het niet op privéterrein is en zolang je alles netjes achterlaat, de natuur niet verstoort, noch kapotmaakt. Wildkamperen en een kampvuur bouwen is toegestaan, je wassen met zeep in de rivier niet.
Na al dat actiefs, wacht zo goed als elke camping je op met een overheerlijke sauna of hot tub. Afkoelen in de rivier en hup, weer stomen. Daarna grillen langs het water en rusten in een tentje of een zogenaamde stuga, een klein houten huisje.
3x logeertips
Camping Bomstad Baden: Camping Bomstad Baden is 10 hectare groot en ligt aan het Vänernmeer. Je mag er je eigen tent opzetten, maar er staan ook talrijke stuga’s. Voor een huisje met vier bedden en een kitchenette 64 euro per nacht in het hoogseizoen.
Klarälvsbanan B&B: In Olsäter is dit een prima uitvalsbasis om te wandelen naar Butorp en Alvsbäckan of een deel van de Klarälvsbanan te fietsen. De vier kamers bevinden zich in een oude boerderij. Let wel, de badkamer is niet privé. Voor een kamer met vier bedden 100 euro per nacht, inclusief ontbijt.
Lakene Gård: In Värmland zijn er zo’n tien boerderijen waar je eveneens kunt logeren. Lakene Gård bij Anders en Susanne Ekblom biedt naast accommodatie tochtjes per paard, eland- en beversafari’s en een barbecue langs het meer aan. Familiekamer met vier bedden kost 50 euro per nacht.
Deze blogpost is geschreven op basis van een artikel dat ik eerder voor Het Laatste Nieuws schreef.