Gentbrugse Meersen: een verborgen groene parel vlakbij Gent

Gentbrugge. Da’s toch de plaats waar je voorbij rijdt wanneer je naar het centrum van Gent en de kust wilt? En de plek waarover de E17 met de geel-paarse geluidsdempers gebetonneerd staat? Yep, dat is het! Wel, daaronder en naast die drukke snelweg huizen de Gentbrugse Meersen, een enorm natuurdomein van 276 hectare die tot de regio Scheldeland behoort. Zwaar de moeite om eens de afrit Gentbrugge te nemen. Ga je mee?

Zeggen de Gentbrugse Meersen je niet zo veel? No worries, dat is niet zo heel raar, want tot voor kort was dit groengebied onbekend terrein, zelfs voor Gentenaars. Deze natuur zomaar aan je voorbij laten gaan, iedere keer weer onwetend over die snelweg razen, zou echter zonde zijn. Er valt hier heel wat te ontdekken en te beleven. Samen met natuurgids Marnix ging ik samen met mijn gezin een namiddag op pad. Een verslag.

Geen zin om te lezen? Bekijk dan hier de video van 4 min!

wandelen gezin gentbrugse meersen.png

De Voshoek

Onze wandeling begon bij de Voshoek, gelegen in het noordelijke deel van de Gentbrugse Meersen langs de Schelde. De Voshoek is een rustig hoekje met 3 prachtige banken, een bijenhotel en een fraai kleurrijk uitzicht over de velden. Heerlijk om even te zitten en te kijken naar de slikken en schorren van de waterloop.

De plek werd vernoemd naar de vossen die in dit gebied wonen en naar de overleden zanger en Gentenaar in hart en nieren Luc de Vos. Hij wandelde en was hier graag. Samen met andere meters en peters zette hij zijn schouders onder de ontwikkeling van de Gentbrugse Meersen. Alleen was zijn inzet van korte duur, omdat hij in datzelfde jaar plots overleed. Als dank voor zijn inspanningen werd deze stille zithoek ingericht. Een schone geste.

Luc De Vos, natuurgids Marnix en ik.

Luc De Vos, natuurgids Marnix en ik.

Vredesbos

Onze tweede halte, het Vredesbos, is net zo symbolisch en vol verhalen als de Voshoek. Wat meteen opvalt is, de witte wapperende Vredesvlag. 8 meter hoog en 20 meter lang. Het monument wil bezoekers aanzetten om na te denken over het verband tussen vrede en natuurbescherming. In de vlag klim je naar boven en overzie je de 276 hectare die de Gentbrugse Meersen telt. Een prachtig plaatje. Om stil van te worden.

vredesvlag gentbrugse meersen.png

Onder de vlag loopt een wandelpad met allerlei uitspraken over de vrede erop gespijkerd zoals die van Mahatma Gandhi: “Er is geen weg naar vrede. Vrede is de weg”. Nou.

Naast de vlag groeit het Vredesbos. Ook wel de biotoop van de grazende koeien. Zij houden de begroeiing kort en het uitzicht open.

Vleermuizenkelder

De ontwerpers van de Gentbrugse Meersen willen de natuur zo veel mogelijk ondersteunen en hun natuurlijke gang laten gaan. Alle fauna en flora is hier welkom. Ook de vleermuizen. Jep, de vleermuizen hebben hier zelfs een eigen kelder waar de temperatuur het hele jaar door constant is en waar ze in de winter lekker kunnen slapen. Wie de vleermuizen graag eens aan het plafond ziet hangen, kan zich inschrijven voor een themawandeling in de Gentbrugse Meersen.

Trouwens, om de kelder te bereiken, wandel je over de Sloversdreef, een oude en authentiek lindendreef. Ongelofelijk groen, mooi en hyper instaproof.

Helaas was de eigenaar niet thuis en stonden we voor een gesloten deur.

Blotevoetenpad

Mijn kinderen gingen door het dolle heen toen ze hoorden dat de schoenen en sokken uit mochten omdat we over een blotevoetenpad gingen wandelen. Ze kennen dat nog van vorig jaar in Limburg. Dolle pret. Van alles voelen en lekker vies worden.

Dat was hier net zo. Je wandelt door gras, over aarde, stenen, in het water en - als hoogtepunt - door de drassige modder. Heerlijk. Die teentjes diep gedrenkt in de vetzakkerij. Wat is er leuker? Erin springen natuurlijk. Om daarna een poging te wagen om de voeten ietwat proper te maken in een vijver waar de kikkers lustig door spartelen en het riet trots uitsteekt.

Geboortebos

De Gentbrugse Meersen begonnen aan bekendheid te winnen dankzij de 10 geboortebossen die verspreid over het gebied geplant werden. Elk geboortebos symboliseert een mooie toekomst voor de nieuwe Gentenaartjes. Er is een bos voor de kinderen van 2008 tot en met 2018.

Wij bezochten het bos met de everzwijnen, houten rondels en vlinders. Een origineel concept. Je zal er maar tussen staan. Een goeie reden voor ouders en hun kroost om hier regelmatig naartoe te trekken.

Maar zelfs al staan mijn kinderen daar niet tussen vond ik ook het bijzonder. Het leven vieren, midden in de natuur. Het heeft wel wat. Ja, toch?!

Natuurspeeltuin

Eindigen deden we door te spelen in de natuurspeeltuin. Geen klassieke schommels of glijbanen, maar houten tipitenten om onder te schuilen, houten balken en stenen om over te lopen, en een gewelf van riet om door te crossen. Daar vlakbij staan er tafels om aan ta picknicken en een amfitheater.

Is de natuurspeeltuin niet naar de zin van je kids? Elders in de Gentbrugse Meersen vind je wel een grote klassieke speeltuin met kleurrijke rubberen vloer, zandberg en klimtouwen.

In gesprek met natuurgids Marnix

Tijdens onze wandeling kregen we ontzettend veel uitleg over de bloemen, planten, insecten en ontstaan van het gebied. Marnix is een enthousiast vat vol kennis. En ondanks al z’n uitleg had ik toch nog een paar vragen.

Wat is de visie van de Gentbrugse Meersen?

In de Gentbrugse Meersen staat de natuur en de ontwikkeling ervan centraal. Daarom vind je hier ook geen brasserie met terras bijvoorbeeld. We willen dat bezoekers hier volop van de natuur kunnen genieten zonder andere afleiding en zonder rem, want je mag hier afwijken van de paadjes. Maar ze moeten zich hier ook kunnen amuseren en daarom hebben we ook een klein oogje voor recreatie, en dat uit zich dan in onder meer het blotevoetenpad. Vandaar ook onze slogan: voor ieder wat wilds. Iedereen kan hier terecht.

In de Gentbrugse Meersen mag iedereen ongedwongen, vol verwondering en wild de natuur beleven.
— Marnix Aerssens, natuurgids
wandelen gentbrugse meersen natuurgids.png

Wat zijn jouw favoriete plekken?

De Voshoek omwille van zijn prachtige uitzicht en het amfitheater omdat er hier ooit zo’n 50 man aan mijn lippen hing en dat toch wel een heel speciaal gevoel gaf, maar ook omdat het hier zo stil is en die plekken zijn in de Gentbrugse Meersen helaas nogal schaars doordat de E17 erdoor raast.

Het is wellicht dankzij de snelweg dat het gebied errond nooit bouwgrond is geworden en dat er plek is voor de Gentbrugse Meersen, maar het is ook meteen het grootste nadeel van ons domein. Je ziet en hoort de snelweg heel vaak.

voshoek zitbank gentbrugse meersen.png

Tot slot kreeg ik nog het boek ‘de Gentbrugse Meersen’ cadeau. Tof zeg!

Het plan was om er ongeveer 100 pagina’s aan te wijden, maar het zijn er uiteindelijk meer dan 400 geworden! Er valt dan ook echt veel te vertellen over de Meersen: hoe het vroeger was, het ontstaan van de Meersen en over het nieuw leven van de laatste jaren. Plus, de prachtige foto’s natuurlijk. Het boek is te koop bij het toerismekantoor en in de betere boekhandels in Gent voor slechts 36 euro. De opbrengst gaat volledig naar het onderhoud van het gebied.

Nou, waar wacht je nog op?

boek gentbrugse meersen.png

Afrit Gentbrugge

Om af te sluiten: de Gentbrugse Meersen zijn een bijzonder gebied. Wild, weg van de betonnen paden, continu in evolutie en waar natuurlijke begroeiing en grazende runderen koning zijn. Ik zou zeggen, neem eens de afrit Gentbrugge!

Deze blogpost werd geschreven in het kader van mijn Expeditie Scheldeland.

Credits voor alle foto’s: David Samyn.

Credits voor alle foto’s: David Samyn.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

10 lessen na 3 jaar Colombia

Next
Next

Natuurpracht in Le Crotoy, aan de baai van de Somme