Skiën met kinderen in Frankrijk: waar moet je zijn?

Frankrijk kleurt, net zoals nagenoeg de hele wereld, op moment van schrijven rood. Vuurrood. Balen x1000, maar ik ben het zat om te wachten met publiceren. Ik vrees dat je er weinig aan zult hebben, dat ik die corona-ellende misschien nu nog wat meer in your face duw, maar misschien heb je ook, net als ik, behoefte aan wat inspiratie en wegdromerij. Dromen over wat er allemaal na corona mogelijks weer zal kunnen. Zoals met de familie gaan skiën. Volgens mij dé leukste vakantie van ‘t jaar, omdat je dan de HELE dag SAMEN BUITEN van DEZELFDE SPORT geniet. Quality time met een grote Q! Ik legde mijn oor te luister bij een paar Franse stations (in september vorig jaar alweer!) en vertel je waarom deze een goeie optie zijn voor jou en je gezin.

Skiën en corona

Stel, we hadden nu kunnen skiën, dan waren de maatregelen in het algemeen als volgt geweest:

  • geen mondmasker tijdens het skiën en in de bergdorpen.

  • wel een mondmasker in het openbaar vervoer, in de wachtrij voor de stoeltjeslift, op de stoeltjeslift, in winkels, wanneer je in een bar of restaurant rondloopt en waar er veel mensen bij elkaar staan (bijvoorbeeld wanneer je je kind afzet bij de skiles).

Afgelopen zomer werd er geskied en dat ging allemaal goed. Bovendien heb je met je skilatten aan, op een natuurlijke wijze, voldoende afstand en in de bergen ben je al snel redelijk geïsoleerd. Lees: véél véél ruimte en openlucht, goed voor je gezondheid en welzijn.

Dat stemde iedereen op de berg - van skileraar tot hoteluitbater - hoopvol. Helaas…

Maar stel, we kunnen ooit weer gaan skiën, lees dan vooral verder!

Skiën met kinderen

Frankrijk kent 44 stations met het label Famille. Dat wil zeggen dat die dorpen uitgerust zijn met kinderopvang, kinderanimatie, kindvriendelijke plekken om te eten en logeren, aangepaste activiteiten en tarieven hebben voor alle leeftijden en dat je er de Franse skischool ESF vindt.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 15.37.45.png

Bespaar op je skivakantie

Op mon-sejour-en-montagne.com van ESF reserveer je je volledige skivakantie - skilessen, verblijf, materiaal en skipas - zonder toeslag of dossierkosten met oog op duurzaam toerisme en respect voor de bergen.

Hieronder stel ik je voor aan 4 stations met het label Famille of Famille Plus.

Skiën in Courchevel

Courchevel bestaat uit zes kleine authentieke skidorpjes. Courchevel La Tania en Courchevel Village hebben het label Famille Plus. Courchevel zelf telt 102 pistes, maar behoort tot het skigebied Les 3 Vallées dat goed is voor 600 (!) km pistes. Oftewel, het grootste skidomein ter wereld.

Voor de kinderen zijn twee speciale ski zones: het Western Ski Park en Le Family Park.

Andere troeven zijn de talloze activiteiten die je naast het skiën kunt doen zoals biatlon, ijsschaatsen, tochtjes met rendieren, wandelen over 87 km aan bewegwijzerde paden, skisleeën of zwemmen in de centre aquatique met espace famille.

Slapen doe je in een hotel, appartement of chalet (ietsje duurder). 90% van alle residenties zijn tot aan de voordeur op skilatten bereikbaar. Er zijn hier meer dan 100 restaurants: van een simpele burger tot la haute cuisine in een sterrenrestaurant.

In Courchevel vind je het wondermooie Lac de la Rosière en veel bossen om door te slalommen, langlaufen of wandelen - met of zonder sneeuwschoenen.

Over wandelen gesproken: in 2012 was Courchevel het eerste Franse skistation met een bewegwijzerd traject van 3,2 km en 500 meter positief hoogteverschil. Twee jaar later verscheen het eerste aangedamde en beveiligde ‘Vertical Kilometer’- parcours (1.000 m hoogteverschil op 5 km).

 

Skiën in Les 2 Alpes

Les 2 Alpes telt 23 stations en is, samen met Alpe d’Huez, het enige gebied dat het hele jaar open is. Je skiet hier tot 3600 m hoog en glijdt, zonder enige lift, tot 1300 m naar beneden. Hoe zot en zalig is dat!?! Pluspunt: op de gletsjer start je op een blauwe piste, en sowieso is driekwart van de piste tot beneden blauw. Ideale uitdaging om met het hele gezin in pakweg de tweede helft van de skiweek te doen.

Les 2 Alpes is ook een erg praktisch station omdat alles zich langs één hoofdweg van 2 km bevindt. Verloren lopen is dus haast onmogelijk. Er zijn gratis bussen die over en weer rijden.

Dit station is geschikt voor iedereen die van avontuur houdt, een voor zij die ook eens iets anders willen doen zoals een nachtelijke snow trail of duovlucht met een parapente tussen 2400 en 1600 meter.

Les 2 Alpes, met label Famille Plus, heeft op 3400 meter een slow zone waar beginnende skiërs in alle rust van de berg kunnen en voor de kinderen jonger dan 10 jaar is er een kids park waar ze kunnen freestylen.

Families logeren voordelig in het The People Hostel en qua periode kies je best voor april. Dat is ook de meest relaxte periode: de dagen zijn al wat langer, het klimaat zachter, en de mensen gemoedelijker omdat het winterseizoen op zijn laatste benen loopt.

In Les 2 Alpes werken de koks graag met lokale en seizoensgebonden producten. Dat te goei proeven en ervaren doe je in Yonder Café of Café Edina.

Je ogen de kost geven, kan dan weer hier:

  • een belvedère (een stap in het luchtledige) met een panorama van 360 graden op het nationaal park Les Ecrins op 3400 meter.

  • op het terras van Le Diable au Coeur op 2400 meter met uitzicht op de vallei van Vénéon.

  • hoog in de Vallée Blanche heb je op 2200 meter een prachtig uitzicht op het skigebied Oz en Oisans.

  • boven het hotel Chalet Mounier geniet je van een vergezicht op de mythische berg Muzelle.

 

Skiën in La Plagne

La Plagne is geen onbekende voor mij. Minstens 10 jaar lang ging ik naar het kei gezellige Belle Plagne, één van de 11 dorpen in La Plagne in de Savoie. Samen met Plagne Centre en Plagne Bellecôte zijn deze de meest geschikte stations voor gezinnen. Respectievelijk omwille van de gemoedelijke sfeer, de bioscoop en het openlucht zwembad.

La Plagne telt 225 km pistes waarvan 70% boven de 2000 meter.

Nieuwe familievriendelijke residenties in La Plagne zijn:

  • MMV Hotel club in Plagne Aime 2000 met skimogelijkheid tot aan de deur, kinderanimatie tot 17 jaar, een skiwinkel, wellness faciliteiten, zicht op de Mont Blanc en 228 familiekamers.

  • Familiehotel Le Cocoon in Plagne 1800.

  • ho 36 hostel in Plagne Centre voor jonge ouders. Je voelt hier een los coworking sfeertje.

  • Hotel Araucaria in Plagne Centre waar ook niet-gasten welkom zijn in de gemeenschappelijke ruimtes met groot scherm, biljart en snoepautomaat.

Andere nieuwigheden in La Plagne zijn de snelle skiliften die je wel traag oppikken en afzetten, en een escape game op de piste. Heel benieuwd hoe dat gaat werken.

En uiteraard zijn er nog de vaste waarden zoals de gletsjer op 3250 meter, de panoramische uitzichten op de Mont Blanc, de enige bobsleebaan in Frankrijk, het gevarieerde landschap van het hooggebergte tot aan de sparrenbossen en kleintje weggetjes tussen de bomen op 1300 m, en het familiale karakter over het ganse gebied.

 

Skiën in de Vogezen

Het grootste voordeel van de Vogezen is waarschijnlijk de ligging: op slechts 4 à 5 uur rijden van Brussel. De Hautes Vosges telt vele kleine dorpjes en twee grotere, modernere stations: La Bresse en Gérardmer, beide met label Famille Plus. Dat betekent een crèche aan de piste voor kinderen vanaf 18 maanden tot 5 jaar. Voor kinderen tot 5 jaar zijn de skiliften, het zwembad en de ijspiste gratis en voor de kleinste werden veel liften vervangen door rollende tapijten. Véél makkelijker voor hen.

Er zijn ook heel wat logis met het label Famille Plus. Die voorzien in faciliteiten zoals een babybed, speelgoedkoffer of aangepaste eettafel. Hier vind je een overzicht van de familiehotels in Gérardmer, en de familielogementen van La Bresse.

Nog een voordeel en nieuwigheid voor komende seizoen is de SKIPass Découverte. Hiermee kan je een volledige of halve dag kennismaken met een ander station voor alpineskiën in het Vogezenmassief.

Naast skiën kan je in de Vogezen deelnemen aan een biatlon challenge met het gezin, skisleeën, langlaufen, tuben op de sneeuw in het recreatiepark Wiidoo Gliss of elektrisch fietsen op de een Fat Bike.

 

En, welk gebied spreekt jou het meeste aan (en waarom)?? Laat het weten in de comments hieronder.

 

Benieuwd naar hoe het is om voor het eerst met kinderen te skiën? Klik op de button hieronder en lees verder.

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wat als je niet kunt reizen?

Next
Next

Reizen in 2020